Mireille ten Have over aanpassing KNHS-reglement drachtige merries: “Ik vond het al...

Mireille ten Have over aanpassing KNHS-reglement drachtige merries: “Ik vond het al apart”

drachtige merrie rhino

In het nieuwe Algemeen Reglement van de KNHS dat vanaf 1 juli inging, werd opgenomen dat merries vanaf vier maanden dracht niet aan wedstrijden mee mogen doen. Artikel 4.9 luidde als volgt: Merries langer dan 4 maarden drachtig en merries met een veulen jonger dan 4 maanden aan de voet mogen niet deelnemen aan wedstrijden of andere zware inspanning vragende activiteiten.

De KNHS trok deze regel gelijk met die van de FEI, maar komt daar nu op terug.

Gezondheid en welzijn

De gezondheid en het welzijn van het paard komen niet in gevaar als de merrie langer dan 4 maanden draagt en uitkomt tijdens wedstrijden in de breedtesport. De FEI reglementen gelden uiteraard voor een ander niveau en andere omstandigheden.

Voor de niveaus die onder FEI regels vallen blijft het logisch bevonden dat merries na vier maanden niet meer op wedstrijd mogen. Voor de breedtesport geldt dit echter niet. Daarom past de KNHS het artikel aan.

Apart

“Ik vond het al apart”, vertelt Mireille te Have, die haar Encanta Karla tot ruim vijf maanden door reed en nét voor de merrie’s zwangerschapsverlof debuteerde in de Lichte Tour. “Een merrie kan makkelijk een B-proefje lopen met vijf maanden dracht, daar vind ik geen twijfel over mogelijk. Je moet natuurlijk goed naar het paard blijven luisteren omdat de hoeveelheid werk dat een merrie aankan tijdens de dracht per paard verschilt.”

“Voor de paarden die FEI-proeven lopen vind ik dat een heel ander verhaal. Van hen wordt veel meer gevraagd en dus zullen zij eerder rustig aan moeten doen.”

 

Bron: KNHS / Hoefslag

Foto: Remco Veurink

Reacties