Mireille den Hoed: “Hij kwam binnen als revalidatie-paard, maar ik startte hem...

Mireille den Hoed: “Hij kwam binnen als revalidatie-paard, maar ik startte hem uiteindelijk in het ZZ-Licht”

Mireille den Hoed © Jolien Koole

Mireille den Hoed is instructrice klassieke dressuur en revalidatietrainer. Samen met haar vrouw Anja zette zij in 2006 Stal Mireille op. Hier worden paarden op een klassieke manier getraind en gerevalideerd. Den Hoed werkt samen met een team van specialisten om de paarden weer op de been te krijgen. De uitdagingen waar paarden mee komen zijn heel divers. Zo kwam ook haar paard De Rechter binnen als revalidatie-paard en bracht ze hem uiteindelijk uit tot en met het ZZ-Licht.

Heel medisch circuit

“Wij hebben twee bedrijven, Stal Mireille en TAKT Academy. Binnen Stal Mireille doen we voornamelijk revalidatie en hebben we een paar plekken voor pensionstalling. De meeste paarden die bij ons komen zijn al een heel medisch circuit doorgegaan. Eenmaal bij ons gaan wij met een team specialisten kijken hoe we zo’n paard weer op de rit krijgen.”

Scholingsactiviteiten

Onder TAKT Academy vallen alle scholingsactiviteiten voor groepen. “Ik geef veel cursussen en workshops. En mensen kunnen bij ons ook een opleiding volgen op verschillende niveaus. Dus we doen veel aan scholingsactiviteiten. Het is heel belangrijk om niet alleen de paarden op te lappen, maar ook meer kennis te verspreiden onder de eigenaren.”

Samenwerken in een team

Den Hoed vertelt over het team dat elke dag klaar staat voor de paarden: “Het team bestaat uit Linda van Diepen, een breed opgeleide dierenarts. Want naast diergeneeskundige is ze ook opgeleid als osteopaat en chiropractor, en behandelt ze met Jack Meagher massage, cranio sacraal therapie en lasertherapie. Paarden worden regelmatig voor verdere diagnostiek doorgestuurd naar Lingehoeve Diergeneeskunde.” Ze vervolgt:  “We werken ook met Natascha Bos van Blauwe Hengst voor voeding en supplementen die het herstel kunnen bevorderen. Hoefspecialist Klaas Feuth verzorgt de hoefgezondheid en Jeannette Kompier ondersteunt waar nodig de revalidatie vanuit de homeopathie. Met elkaar proberen we zo’n paard weer in een positieve ontwikkeling te krijgen. Anja en ik zijn naast voeding en huisvesting, vooral verantwoordelijk voor het stukje training, maar een paard krijg je niet alleen met trainen goed. Daar komt veel meer bij kijken. Vandaar dat we zo graag met dit veelzijdige team van toppers samenwerken.”

Andere manier van trainen

Als een paard bij Stal Mireille wordt geholpen komt er ook een moment waarop de eigenaar het weer zelf moet gaan doen. “De eigenaar komt naar ons en wij gaan het traject in met het paard, maar ondertussen krijgt de eigenaar les op onze paarden. Het is een hele andere manier van trainen, dan dat de meeste mensen gewend zijn. Daarom betrekken we de eigenaar zoveel mogelijk bij de training en op het moment dat het paard naar huis gaat, weet de eigenaar ook hoe hij of zij anders moet werken.”

Verticale balans als basis

“Wat onze manier van trainen over het algemeen anders maakt is dat wij het paard niet nageeflijk vragen met de hand. We laten de nageeflijkheid ontstaan vanuit de verticale balans. Dit is de gelijke verdeling van het gewicht van het paard tussen de linker en rechterkant van het lichaam, gelijke aanleuning en een zadel en ruiter die recht op de rug zitten. Ik durf te zeggen dat ieder paard dat zowel fysiek als mentaal in orde is, vanzelf zal nageven als de ruiter het ‘goed’ doet. En dat goed doen is in onze ogen dus niet het paard naar beneden vragen, maar eerlijk trainen naar de mogelijkheden van het paard.”

Het goede doen

“Als een paard in verticale balans is, met voldoende activiteit, dan kan er doorstroming ontstaan vanuit het achterbeen naar de hand van de ruiter. Voldoende activiteit is trouwens niet hetzelfde als een hoog tempo. En dan zal het paard als vanzelf zijn lichaam anders gaan gebruiken, waardoor er nageeflijkheid ontstaat. Heb je dat eenmaal ervaren, dan wil je nooit meer anders!”

Stap voor stap uitbreiden

“Het idee om een eigen trainingsstal op te zetten is eigenlijk van lieverlee ontstaan. Ik heb destijds heel veel geleerd van de Belgische trainer Antoine de Bodt. Hij heeft mij veel bijgebracht over correct trainen, de verticale balans en over hoe je een paard qua training gezond houdt. In 2006 zijn we officieel begonnen, maar daarvoor trainde ik ook al jaren paarden voor anderen. Het breidde zich steeds meer uit totdat we zijn wat we nu zijn.”

Het allermooist

Den Hoed vervolgt: “Ik vind het trainen van de paarden het allerleukst. Je ziet de paarden enorm veranderen. Ik ben echt wel een fysieke trainer maar je merkt dat fysiek en mentaal niet van elkaar gescheiden kunnen worden. Wanneer een paard fysieke problemen heeft zit het mentaal vaak ook niet helemaal goed en andersom is dat ook zo. Het is heel gaaf om dan een paard te zien groeien en veranderen, zowel in gedrag als in fysieke toestand. Dat is eigenlijk het mooiste wat er is!”

Succesverhaal

Zo kwam ook ooit het paard De Rechter (v. Zeoliet) op het pad van de amazone. “Hij kwam binnen als revalidatie-paard, maar ik heb hem naderhand kunnen kopen. Op zijn vijfde werd hij al afgekeurd en op zijn twaalfde kwam hij pas bij ons. Die is in de tussentijd op veel plekken geweest”, lacht Den Hoed. “Ik kreeg hem zuiver en uiteindelijk heb ik hem tot en met het ZZ-Licht uit kunnen brengen. Er zijn natuurlijk veel meer succesverhalen, maar het verhaal van hem blijft voor mij toch heel speciaal.”

Erg anders

De eigenaren van de paarden moeten volgens Den Hoed meestal wennen aan de nieuwe manier van rijden en verzorgen. “Vaak staan de paarden op de reguliere stallen nog veel binnen in een box, maar wij proberen ze allemaal 24/7 buiten in de paddock te hebben. Alleen als het heel slecht weer is en de paarden buiten te weinig slaap kunnen pakken, halen we ze een paar uur naar binnen. Als de eigenaar het paard ‘s nachts naar binnen wil dan kan dat, maar dan zijn ze er ‘s ochtends vroeg meteen weer uit. Daarnaast krijgen paarden op de meeste stallen verpakt hooi en wij geven uitsluitend onverpakt hooi. Zo hebben we veel dingen anders. De paarden staan als het even kan op blote voeten, elke vier weken worden de hoeven bekapt.”

Toekomst

Over de toekomst van Stal Mireille is de eigenaresse duidelijk. “In augustus zijn wij verhuisd naar Empe (GLD) en we hebben hier een super mooi bedrijf, met geweldige rijbanen. We zien de toekomst heel rooskleurig in en zijn er zeker klaar voor!”

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Jolien Koole

Reacties