Miranda van Dongen: ‘Ik wilde Zorro laten inslapen nu hij zich nog...

Miranda van Dongen: ‘Ik wilde Zorro laten inslapen nu hij zich nog goed voelde’

0 17129
Miranda van Dongen met Zorro foto Judimage

Helaas hebben paarden en pony’s niet het eeuwige leven. Daardoor kunnen paardeneigenaren op het punt komen te staan dat zij een beslissing moeten nemen om een paard in te laten slapen. Dat is iets wat je natuurlijk niet wil meemaken, maar wanneer is dat punt bereikt? Als een paard ziek is heb je soms geen keuze, maar hoe ga je daarmee om bij ouderdom? Miranda van Dongen maakte de keuze om haar paard Zorro (30) in te laten slapen voordat hij ziek zou worden of pijn zou hebben.

Mooi afscheid

“Ik heb Zorro vanaf zijn vierde jaar gehad. Ik denk niet dat het in deze tijd nog vaak voorkomt dat een paard de leeftijd van 30 jaar bereikt en dan ook nog zolang bij één eigenaar is geweest. We hebben prachtige jaren samen gehad en ik wilde dat hij ook een mooi afscheid zou krijgen. Dat is het laatste wat je kunt doen voor je paard. Ik heb Zorro in laten slapen nu hij nog niet ziek was en ook geen pijn had”, vertelt Miranda.

Zo herinneren

“Ik heb deze beslissing genomen voor mijn paard. Hij is tot het laatste moment vitaal en fris geweest.  De ochtend voordat hij ging stond hij nog op stal naar me te gillen. Zo wil ik me hem ook herinneren. Het was ook of hij wilde zeggen ‘treur niet om mij, we hebben het goed gehad.’ Hij is zijn hele leven goed voor mij geweest. Ondanks alle meningen hebben we het toch tot het Z gebracht. Dat heeft hij voor mij gedaan. Ik ben ook altijd goed voor hem geweest en dit hoort er dan ook bij.”

Leermeester

“Het was echt een werkpaard. Tot zijn 28e heb ik hem ook nog gereden. Toen hij jong was, was hij echt niet makkelijk, maar ik was ook een puber die alles dacht te weten. Hij heeft me een paar keer flink met mijn neus op de feiten gedrukt en is echt mijn leermeester geweest. Het eerste jaar was hij echt gevaarlijk. Toen ik een week op bootcamp met hem was geweest, bij de handelaar waar ik hem gekocht had, ging het goed en sindsdien ging hij voor me door het vuur. We hebben zoveel leuke dingen samen gedaan en zijn zelfs nog Nederlands kampioen met het viertal geworden.”

Juiste moment

“Tot twee weken geleden liep hij nog op de wei. Ik wilde nog wel graag met hem de winter door, maar ’s winters kan hij niet op de wei en we hebben geen paddocks. Dat wilde ik hem niet nog een winter aan doen. Daarnaast voelde ik dat hij er steeds minder plezier in had. Ik heb echt het juiste moment voor hem gekozen. De dierenarts die hem altijd onder zijn hoede had gehad was met ziekteverlof, maar toen hij hoorde dat ik Zorro in wilde laten slapen, wilde hij er bij zijn. Dat was fijn. Het afscheid was heel mooi en sereen. Hoe mooi is het als je paard op een waardige manier in zijn eigen weiland mag sterven! Het is goed zo.”

Bron: De Hoefslag

 

 

 

Reacties