Minister beantwoordt Kamervragen over paardenshow Efteling

Minister beantwoordt Kamervragen over paardenshow Efteling

efteling raveleijn paarden show

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft in verband met de voorstelling Raveleijn van de Efteling geen overtreding van de dierenwelzijnsregelgeving vastgesteld. Volgens Carola Schouten (Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) is de verantwoordelijkheid van iedere houder om het welzijn en de gezondheid van zijn paarden te waarborgen.

Dat schrijft Schouten als antwoord op de Kamervragen die Kamerlid Van Kooten-Arissen van de Partij voor de Dieren stelde. Aanleiding is de ophef die vorige maand ontstond over de paarden die de Efteling gebruikt voor de voorstelling. Hierbij draagt een van de paarden een brandend dekje.

Geen stress

Schouten schrijft ook dat de NVWA bij het betreffende paard geen stress of verwondingen heeft geconstateerd. “Het paard was gedurende de hele tijd rustig, ontspannen, vertoonde ontspannen oren en gedrag en had een constante rustige ademhaling.”

De minister is zich ervan bewust dat het beeld van het paard met het brandende dekje veel emoties en discussies heeft losgemaakt. “Aangezien er geen overtreding is vastgesteld, wil ik terughoudend zijn in het aanspreken van de Efteling op dit punt.”

Volgens de minister blijft NVWA inspecties uitvoeren bij de Efteling. “Net als bij andere bedrijven waar dieren worden ingezet.”

Ter vermaak

Het is volgens de minister tenslotte ‘op grond van de Wet dieren en het Besluit houders van dieren’ toegestaan om de voorstelling met het paard te houden ter vermaak van mensen. “Dat is niet alleen het geval bij voorstellingen, maar ook bijvoorbeeld bij paardensport. Veel mensen beleven plezier aan het zelf werken met paarden of aan het kijken naar paarden.”

Lees hier het volledige document van de rijksoverheid.

Bron: Hoefslag

Foto: archief

Reacties