Een minipaard in de metro: maakt het geleidepaard zijn intrede?

Een minipaard in de metro: maakt het geleidepaard zijn intrede?

Geleidepaard Digby in Newcastle

In Newcastle keken de Britten vreemd op toen er een minipaard in de metro stond. De bijna twee jaar oude Digby wordt door de eigenaar Katy Smith opgeleid tot geleidepaard en ging mee op stap. Of het geleidepaard even succesvol is als een geleidehond is alleen de vraag.

Furore

Het is niet de eerste keer dat er geleidepaarden zijn in Europa. Vorig jaar maakte het Nederlandse minipaard Dinky zijn entree in het Belgische Tongeren. Maar ook in de Verenigde Staten worden geleidepaarden al sinds 1999 in landelijke gebieden gebruikt als alternatief voor geleidehonden.

Aandachtstrekker

Geleidehondentrainer Wendy van Veelen denkt dat de kans dat geleidepaarden in Nederlanden ingezet worden niet heel groot is. “Het ziet er schattig uit en is een leuke aandachtstrekker, maar het heeft volgens mij geen kans van slagen.”

Geen huisdier

“Een paard is nou eenmaal geen huisdier. Bij honden is er al veel over te doen geweest dat ze toegelaten moeten worden in bepaalde openbare gebouwen. Bijvoorbeeld bij de tandarts, de dokter of het ziekenhuis. Laat staan als je met een pony bij een restaurant komt. Waar zet je die neer? Dan staat er straks echt een paard in de gang.” Aldus de hondentrainster.

Maatschappij

Daarbij leent de Nederlandse maatschappij zich moeilijk voor paarden op straat, denkt Van Veelen. “Hier zit alles heel dicht op en bij elkaar. En je kunt een paard de mooiste dingen aanleren, met een berijder erop. Maar neemt een paard initiatief zoals een hond dat soms kan doen?”

Testen

In Nederland worden geleidehonden vergoed door de zorgverzekeraar. Hierom worden ze uitgebreid getest, zodat ze minimaal zes jaar van dienst kunnen zijn. “Waar moet een paard op getest worden?”, vraagt Van Veelen zich af. “Ik denk als ik nu een zorgverzekeraar opbel en zeg dat ik een paard wil trainen, dat ze zeggen: Wendy, we komen even bij je kijken of de koorts gezakt is.”

Praktisch

Ook wordt het ingewikkeld zodra je de praktische kant bekijkt. “Kunnen paarden traplopen, mee naar het werk, mee met de bus of in het vliegtuig? Maar zeg nooit nooit. Wie weet over 35 of 40 jaar. De wereld verandert en er wordt van alles uitgevonden. Misschien is dit nu de ontdekker, een tweede Columbus.”

Bron: NOS / Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: RTR

Reacties