Minder paarden en pony’s op Bemmelse ponymarkt

Minder paarden en pony’s op Bemmelse ponymarkt

0 3229

Gisteren vond in Bemmel de jaarlijkse Bemmelse ponymarkt plaats. In totaal kwamen ongeveer 350 paarden en pony’s naar de markt, dat is een stuk minder dan voorgaande jaren.

Opvallend

“Het was heel opvallend, maar we hebben totaal geen idee waarom er zo weinig dieren waren”, zegt voorzitter Cor Grasmeijer van de Bemmelse ponymarkt. “350 paarden en pony’s is zeker een derde minder dan in voorgaande jaren. En veel minder dan de 1.300 dieren in de toptijden, maar dan hebben we het over twintig jaar terug. Het is echt gissen naar die terugloop, ik heb geen flauw idee. Tijdens de economische crisis liep het aantal hobbyfokkers terug, maar nu ziet dit wereldje weer een stijging. Daar zien wij op de Bemmelse ponymarkt helaas niets van terug. We weten dat er altijd stoppers zijn, maar dit is héél drastisch”

Slachthuizen

De tijd dat veel paarden voor de slacht werden verkocht, ligt volgens Grasmeijer achter ons. “Om paarden vanaf een Nederlandse paardenmarkt naar een slachthuis in het buitenland te vervoeren, is een exportvergunning noodzakelijk. Toen dat niet nodig was, waren er nog wel eens vrachtwagens met paarden die richting Zuid-Europa vertrokken. We hebben al twee jaar geen exportvergunning en de laatste jaren ging het juist prima met de aanvoer. Ik denk dus niet dat de exportvergunning een reden is voor de teruglopende aantallen.”

Veel handel

Opvallend is dat er wel relatief veel handel was en dat de prijzen goed waren. De bescheiden aanvoer heeft geen financiële invloed op de organisatie. “Bovenal blijft het heel gezellig en is er veel publiek; ook voor de braderie”, blikt Grasmeijer terug op de 62e editie. Vandaag staat het volgende hippische evenement in Bemmel op het programma. Er wordt voor het dertiende jaar een kortebaandraverij gehouden. Naar verwachting zullen twintig paarden meedoen.

Bron: De Gelderlander/Nieuwe Oogst

Archieffoto: Remco Veurink

Reacties