Minder eventingwedstrijden, ‘iemand moet het voortouw nemen’

Minder eventingwedstrijden, ‘iemand moet het voortouw nemen’

eventing wedstrijd
Roy Debets Fotografie

Eventingforumlid Wim J. Grens is bezorgd over de beperkte mogelijkheden om eventingwedstrijden te organiseren. Met name de wedstrijden in Drenthe zijn in gevaar. De afgelopen maanden viel wedstrijd na wedstrijd weg, geeft hij aan.

“Er moet iemand komen die de coördinatie op zich neemt en klein beetje zorg en aandacht aan de eventingsport geeft.”

Harde kern

“De redenen waarom er minder wedstrijden op de kalender staan zijn nogal verschillend, ” legt Grens uit. “Over het algemeen bestaat de organisatie van een eventingwedstrijd uit drie á vier mensen, een soort ‘harde kern’. Als om een of andere reden deze kern wegvalt, ligt de wedstrijd ook zomaar op zijn kop. Dit gebeurde vorig jaar in Westerbork.”

Vanuit het eventingforum wordt geprobeerd deze wedstrijden in de lucht te houden. “We hebben in verhouding met dressuur- en springwedstrijden erg weinig eventingwedstrijden in Nederland. Als je het gaat uitrekenen is bijna 100 procent van de voorjaarswedstrijden weggevallen. Vergelijk dit met het annuleren van hetzelfde percentage spring- en dressuurwedstrijden wedstrijden; dan zou Nederland te klein zijn.”

Geen secretariaat

De wedstrijd in Exloo gaat dit jaar volgens Grens niet door omdat de organisatie geen secretariaat heeft. “In Staphorst ging de wedstrijd niet door omdat alles neerkwam op één familie, die dat dit jaar niet meer zag zitten. Dit kan gebeuren natuurlijk, maar het was allemaal makkelijker geweest als er één iemand is die een beetje meedenkt. Het is een kwestie van coördineren, organiseren en een paar mensen bij elkaar zetten. We moeten gewoon de organisatie een nieuw leven in blazen.”

Ondergeschoven kindje

“Mijn punt is eigenlijk dat niemand het organiseren voldoende heeft opgepakt. Ook op bestuursniveau zou hier veel meer aandacht voor moeten zijn, maar dat is er gewoon niet voldoende. Eventing is eigenlijk een ondergeschoven kindje. Het gaat vooral om dressuur en springen en de rest bungelt er gewoon een beetje bij. Dit is natuurlijk niet overal zo, maar er zijn regio’s waarbij dit zeker het geval is.”

Het pleidooi van Grens is: laat één iemand in de provincie de leiding nemen. “Het is belangrijk voor de ruiters dat er wedstrijden gereden kunnen worden. En dat gebeurt nu niet door onoplettendheid en gebrek aan interesse.”

Crossbouwer

Grens kent het klappen van de zweep als geen ander. Met zijn jarenlange ervaring als crossbouwer is hij zeker in de positie dat hij kan zien wat er op dit moment mis gaat in de eventingwereld. “Ik heb het gevoel dat in Drenthe eventing wordt achtergesteld op springen en dressuur. Terwijl juist daar genoeg gebied en terrein beschikbaar is, veel meer dan in de randstad. Terwijl daar wel grote wedstrijden georganiseerd worden. Het is ook niet moeilijk om terreinen te krijgen, het is moeilijk om de organisatie er omheen te krijgen.”

In januari 2018 kwam het eventingforum bijeen. “Honderd mensen uit Drenthe, Groningen en Friesland kwamen bij elkaar om te praten over te sport en met elkaar te kijken hoe het moet. Maar ondanks het enthousiasme lukt het niet om de wedstrijden van de grond te krijgen. Er ontbreekt een soort chemie, een bindende werking.”

Initiatief nemen

Grens is er van overtuigd dat de wedstrijden nieuw leven ingeblazen kunnen worden, maar dan moet er wel iemand zijn die het eerste stukje op wil pakken. “Mensen moeten opstaan, leiding geven, het initiatief nemen. Ze moeten mensen om zich heen verzamelen en goed overleggen. Ik denk dat er niet genoeg gecommuniceerd wordt. Het enthousiasme is er wel, de mensen zijn er wel, maar wie moet ze bij elkaar brengen? Er moet iemand komen die opstaat en het voortouw neemt.”

Bron: Hoefslag / overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Roy Debets Fotografie

Reacties