Military Boekelo ontwikkelt uniek concept: publiek kiest welke ruiter hij volgt

Military Boekelo ontwikkelt uniek concept: publiek kiest welke ruiter hij volgt

Raf Kooremans - Dimitri Military Boekelo 2019 © DigiShots

Over een aantal jaar moet het tijdens de eventingwedstrijden van Military Boekelo mogelijk zijn om een ruiter en paard naar keuze te volgen, meldt RTV Oost. Dit terwijl je langs de kant staat of thuis op de bank zit. Samen met een team van Hogeschool Saxion ontwikkelt de organisatie dit door middel van een app en slimme camera’s.

Meer mogelijkheden

Projectleider Jan Laarhuis vertelt aan RTV Oost dat ze in 2018 met het project zijn gestart. Het doel is om publiek en jury meer mogelijkheden te bieden tijdens het evenement. “Denk daarbij dus aan videobeelden van paarden die over hindernissen springen, maar ook aan positie- en hartslaginformatie van het paard.” Ontwikkelaar Evert Duipmans legt uit hoe het systeem werkt aan de hand van een prototype. “We plaatsen bij elke hindernis een 360-graden camera. Deze camera herkent dankzij kunstmatige intelligentie een combinatie en volgt die dan. De kijker ziet dan op zijn telefoon niet een video in 360-graden, maar een uitgesneden frame met daarin de combinatie die over de hindernis gaat.”

Sneller ingrijpen

Daarnaast rijden combinaties met transponders rond. “Zo kunnen we real-time zien waar de combinatie zich bevindt en wat de fysieke gesteldheid van het paard is”, vervolgt Laarhuis. Dit laatste geeft ook informatie aan de juryleden. Dierenarts Jan Greve licht toe: “Nu is het nog zo dat de jury aan de hand van beelden, of met het eigen oog, een paard bekijkt dat in de race zit. Als het paard een gekke beweging maakt of niet fit genoeg meer oogt, kan besloten worden de combinatie uit de race te halen. Nu kan dat alleen bij zogenaamde ‘checkpoints’ en zonder hartslaginformatie, maar met deze data kan er veel sneller ingegrepen worden. Voor de gezondheid van de paarden is dat veel beter.”

Directe beoordeling

Een ander voordeel is dat de jury straks in staat is om alle hindernissen te bekijken. Op dit moment jureren zij op basis van zes camera’s. Met het nieuwe systeem volgen de juryleden de combinaties in real-time, waardoor de juryleden alle hindernissen zien en de ruiters direct beoordeeld worden. Gebruikers van de app krijgen direct een melding wanneer er strafpunten zijn uitgedeeld. Door middel van het prototype wil de projectgroep laten zien dat het systeem goed werkt. Wanneer het systeem volledig ingezet kan worden, is nog niet duidelijk.

Lees het volledige artikel en bekijk een uitlegvideo op de website van RTV Oost.

Bron: RTV Oost

Foto: © DigiShots

Reacties