Enschede maakt zich op voor Military Boekelo

Enschede maakt zich op voor Military Boekelo

Tim Lips
Tim Lips en Bayro op Military Boekelo 2017 (foto: Anja Veurink Fotografie)

Van 10 tot en met 14 oktober vindt de 48ste editie van het prestigieuze Military Boekelo Enschede plaats. Naast de internationale 3* wedstrijd, wordt ook het Nederlands kampioenschap eventing verreden en maakt de finale van de FEI Nations Cup onderdeel uit van de strijd.

Grootste sportevenementen van Nederland

Military Boekelo is een van de grootste sportevenementen van Nederland en trekt jaarlijks rond de 50.000 bezoekers. De wedstrijd begint op woensdag 10 oktober met de eerste veterinaire keuring voor de paarden. Op donderdag en vrijdag staat vervolgens de dressuur gepland. Zaterdag is de drukste en meest spectaculaire dag met de cross country. Zondag wordt afgesloten met de tweede keuring voor de paarden en het springen. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de cross te maken kreeg met regenval, zijn de weersverwachtingen warm en zonnig.

Vorige editie overtreffen

Vorig jaar moest het hoofdterrein door de komst van een snelweg flink op de schop. Dat pakte op verschillende fronten heel goed uit, maar gaf ook zo hier en daar wat problemen. ‘We hebben na vorig jaar niet stilgezeten.’ vertelt voorzitter Robert Zandstra. ‘Al tijdens de wedstrijd bleken een aantal gemaakte keuzes in de praktijk niet uit te pakken als voorzien. Enerzijds logisch, anderzijds hadden we sommige zaken mogelijk kunnen voorzien. De verhuizing is zeer ingrijpend geweest, maar heeft onze wedstrijd ook naar een veel hoger plan getild. We hebben er daarom keihard op ingezet om dit jaar de vorige editie te overtreffen.’

Nederlands kampioenschap eventing

Al jaren maakt het Nederlands kampioenschap eventing onderdeel uit van Military Boekelo, en ook dit jaar is dat niet anders. De top drie van het NK van vorig jaar is ook dit jaar weer van de partij. Het podium werd toen bezet door Tim Lips, Alice Naber-Lozeman en Sanne de Jong. Regerend kampioen Lips werd in 2017 ook tweede in de internationale wedstrijd, dit jaar rijdt hij niet alleen zijn ervaren paard Bayro (v. Casantos), maar komt hij ook met zijn negenjarige toekomstpaard Eclips (v. Phin Phin) aan de start.

Meervoudig Nederlands kampioene Alice Naber moest vorig jaar genoegen nemen met zilver, maar zal met haar trouwe ACSI Peter Parker N.O.P. zeker een gooi doen naar de titel. Ook KNHS Talententeamlid Sanne de Jong komt van start met haar negenjarige Enjoy (v. Cartano). Een andere kanshebber op het podium is Merel Blom, zij was met Rumour Has It N.O.P. (v. Esteban) vorige maand de beste Nederlander op de Wereldruiterspelen in Tryon.

Nations Cup

Als finale van de FEI Nations Cup is ook de landenwedstrijd goed bezet. Deze wereldwijde teamstrijd bestaat uit acht wedstrijden met als afsluiting Military Boekelo. In totaal verschijnen er tien landen met een volledig team aan de start van de finale. Frankrijk heeft nu een minimale voorsprong van tien punten op Engeland en deze twee zullen in Boekelo uitmaken wie er met de winst vandoor gaat. Nederland heeft dit jaar slechts aan twee wedstrijden uit de competitie deelgenomen. In het Franse Haras du Pin werd wel een tweede plaats behaald, maar dat is niet genoeg voor een plek in de top van het eindklassement.

Schaap en Citroen Eventing Cup

Voor de Nederlandse eventers is er ook de afsluiting van de KNHS-Schaap en Citroen Eventing Cup. Deze wedstrijden reeks wordt verreden over alle internationale Nederlandse Eventing wedstrijden met als afsluiting Military Boekelo. Tim Lips gaat met Eclips aan de leiding van deze competitie die als belangrijk doel heeft de eventingsport in Nederland te promoten.

Bron: Persbericht

Reacties