Mikki Jansen: “Finn en ik vullen elkaar perfect aan”

Mikki Jansen: “Finn en ik vullen elkaar perfect aan”

Zes jaar geleden ging Mikki Jansen opzoek naar een ervaren pony waarmee ze kon beginnen aan haar carrière in de dressuursport. Ze kwam per toeval terecht bij de toen 6-jarige Finn van de Haar (v. Elmo), die op dat moment nog niet doorgereden was. Ondanks dat viel ze als een blok voor de connemarapony en zijn ze samen begonnen aan hun weg in de sport, waardoor het Z langzaam maar zeker in zicht komt.

“Eerst vonden we het geen goed idee om een jonge, onervaren pony te kopen. Helemaal omdat ik zelf ook weinig ervaring had en dit mijn eerst sportpony zou worden”, blikt de amazone terug. “Toch hadden we het gevoel dat we bij hem moesten gaan kijken, uiteindelijk vonden we hem zo leuk dat we hem hebben gekocht”.

Groene pony

De ruin was beleerd en licht doorgereden, maar nog niet alle hulpen waren goed bevestigd. “Finn was nog heel groen, ik heb hem zelf doorgereden”, vervolgt Jansen. “De eerste tijd stalden mijn zusje en ik onze pony’s bij vrienden van ons, waar we heel veel buiten konden rijden. We maakten lange buitenritten met gewoon een los teugeltje, helemaal niet gericht op de sport. Ik had het idee dat Finn dat gewoon nodig had, zodat hij nog een beetje uit kon groeien”.

Na twee jaar begon de combinatie met het trainen op de ponyclub en kregen ze steeds vaker privéles. “We hebben daar een oefenproefje meegereden en dat beviel zo goed dat we daarna voor het eerst in de B zijn gestart. In het begin ging het niet heel goed, want we liepen tegen een aantal punten aan en we waren best gespannen. Finn was heel braaf, maar we dachten niet dat het een goede sportpony zou worden”.

Nooit verwacht

Na jaren van trainen en doorzetten, heeft Jansen ervoor gezorgd dat de ruin toch goed mee kan draaien in de sport. Momenteel is de combinatie klaar voor het M2 en zitten ze nog lang niet aan hun maximum. “Finn is echt heel erg veranderd, zowel qua innerlijk als qua uiterlijk. Hij is heel breed geworden, zit goed in zijn bespiering en is echt heel knap. Als ik terugkijk hadden we nooit echt verwachtingen want plezier is het belangrijkst, maar ik ben echt heel blij dat hij het zo goed doet. We zijn een goed team geworden en lijken heel erg op elkaar, omdat we allebei afwachtend en perfectionistisch zijn. Vroeger heeft dat wel gebotst, maar nu vullen we elkaar juist aan”.

De amazone wordt eind dit jaar 18, maar hoopt voor die tijd haar debuut in het Z nog te kunnen maken. “Daar gaan we in ieder geval heel hard voor trainen”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Equiino photography

Reacties