Micha van Rheden: “We zitten onze paarden onbewust te veel tegen”

Micha van Rheden: “We zitten onze paarden onbewust te veel tegen”

Micha van Rheden tijdens één van haar clinics.

Naast haar fulltime baan als Online Marketeer in de paardenwereld, heeft Micha van Rheden ook nog een eigen paard én krijgt ze grote vraag naar clinics over houding en zit. “Ik wil echt het belang van houding en zit meer onder de aandacht brengen. We zitten onze paarden onbewust te veel tegen, dat moet echt beter”, stelt de instructrice kritisch.

Team by Jill

Begin dit jaar startte de amazone met het delen van tips over houding en zit op haar Instagram-account @dressagevision. Hierdoor steeg het aantal websitebezoeken, en daarmee ook het aantal aanvragen voor clinics, enorm. “Ik leerde Jill Huijbregts via mijn werk als Online Marketeer kennen. Ze was toen net begonnen met het opzetten van haar online platform Team by Jill. Hier heb ik als Centered Riding-instructie aan meegewerkt. Daar kwamen wel wat lessen uit voort, maar nog niet zo veel als ik wilde. Sinds ik dit jaar een Instagram-pagina aanmaakte en tips ging delen, zag ik alles groeien.”

Niet blokkeren

“Mensen zijn erg enthousiast over het gevoel dat ze na één clinic al krijgen”, vertelt Van Rheden. “Dat is natuurlijk super leuk. Ik denk dat er nu eigenlijk weinig aandacht voor houding en zit is. Het is ook maar één onderdeel in een proef, en dan gaat het naar mijn idee ook nog om wat jury’s mooi vinden. Wat men mooi vindt ligt naar mijn idee ver af van wat een zit is waarbij je je paard niet stoort. Bij het extreem uitdrukken van je hakken of het trekken van een holle rug, blokkeer je jouw paard. Ook is dat echt niet goed voor je eigen lichaam. Het effect van trainingen is veel groter als je goed zit en je jouw paard niet blokkeert.”

Inbouwen

Wanneer ruiters beter op hun houding en zit letten, merken ze volgens Van Rheden direct verschil bij hun paard. “Wat we vaak doen is met onze handen en onze benen communiceren. We vergeten dat ons hele lichaam daar nog tussen zit. Dat voelt je paard meer dan dat ruiters denken”, legt ze uit. “Je kan daar heel veel mee tegen communiceren, als je bijvoorbeeld achter de beweging zit of uit balans. Daar gaat het negen van de tien keer al mis.” De instructrice gaat tijdens clinics aan de slag met oefeningen die gewoon vanaf het paard gedaan kunnen worden. “Hierbij kunnen de ruiters het direct voelen tijdens het rijden. Ik wil echt dat mensen leren zitten in de training, en dat ze de oefeningen voor zichzelf inbouwen in de training om te checken of ze nog goed zitten.”

Communicatiebarrières

Wat Van Rheden vooral mooi vindt om te zien, is het effect dat ze door haar clinics bij paard en ruiter bereikt. “Dat effect is in één les vaak al heel groot. Ik wil gewoon heel graag dat we allemaal meer in harmonie kunnen rijden. Dat paard en ruiter echt één zijn. Dat de hulpen ook echt goed doorkomen, in plaats van dat ruiters onbewust tegenstrijdige hulpen geven. Daarmee zijn paard en ruiter echt geholpen, dat vind ik dan ook echt heel leuk om te zien. Vooral het effect op het paard, daar gaat het mij misschien nog wel het meeste om. Dat het paard op een eerlijke manier gereden wordt en dat de communicatie is zoals hij hem begrijpt. Eigenlijk wil ik gewoon alle communicatiebarrières weghalen tussen ruiter en paard”, sluit ze af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Reacties