‘Merrie en vos, steekje los’ en meer vooroordelen over vosmerries

‘Merrie en vos, steekje los’ en meer vooroordelen over vosmerries

vosmerries vorsmerrie

Je houdt ervan, of je haat ze: vosmerries. In het Engels luidt het spreekwoord ‘Chestnut Mare, beware’. Het betekent zoveel als: Pas maar op voor vosmerries.

In het Nederlands hoor je deze geregeld: ‘Merrie en vos, steekje los’. Ze zijn gewoon wat specialer en als je ermee om weet te gaan, dan geldt wat voor eigenlijk alle merries geldt: ze gaan voor je door het vuur.

Vooroordelen op een rij

Horse & Hound zette twaalf kenmerken en vooroordelen over (de eigenaren van) vosmerries op een rij. We delen er een aantal:

1. ‘Succes’ is wat je te horen krijgt wanneer je zegt dat je een merrie hebt. Een vosmerrie nog wel!

2. Naast irritatie voel je je ook enigszins trots wanneer je weer eens op het lastige karakter van een vosmerrie gewezen wordt. Die van jou is namelijk je oogappeltje en je weet precies hoe je met haar om moet gaan.

3. Je hebt je wel eens afgevraagd of je paard wellicht slimmer is dan jij….

4. Je bent stiekem trots dat jouw merrie in iedere kudde de baas is.

5. De angstaanjagende gil wanneer een paard dat haar niet aanstaat dichterbij komt, herken je uit duizenden. Ze doet dat overigens bij heel veel paarden…

6. De onbegrijpelijke liefde die jouw merrie voor dat ene andere paard voelt. Dat dier zal ze beschermen. Tegen vogels, bladeren, gras, andere paarden. En hun eigenaar.

Lees de andere kenmerken van vosmerries op de website van Horse & Hound

Foto: archief Remco Veurink

Reacties