Merel van Klink: “Mijn doel is behaald als de lol te zien...

Merel van Klink: “Mijn doel is behaald als de lol te zien is”

Merel van Klink

Merel van Klink begon drie jaar geleden met paarden fotograferen bij haar in het dorp. Nu heeft ze van haar hobby haar werk gemaakt en is een bijbaan niet meer nodig. Het liefst heeft ze combinaties voor haar lens die van lol maken houden, want “mijn doel is bereikt als ik mooie spontane foto’s heb gemaakt waar het plezier duidelijk te zien is.”

Goede band

© Merel van Klink

Van Klink begon ongeveer drie geleden met de camera van haar vader. “Maar het is pas een jaar geleden dat ik ben gestart met het actief shooten op locatie. De laatste jaren is mijn passie voor het fotografie-vak sterk gegroeid. Ik vind het mooi om de band tussen mens en dier of tussen mensen op een speciale manier vast te leggen. Eigenlijk wil ik dat die speciale klik meteen te zien is als je de foto ziet, zonder dat je weet wat de relatie is tussen de mensen en dieren op de foto.”

Passie

“Ik ben al mijn hele leven tussen de paarden te vinden. Mijn moeder was een fanatieke amazone en zelf ben ik nu ook de trotse eigenaresse van twee paarden. Ik ging soms naar vriendinnetjes toe om foto’s te maken en daar is mijn passie voor de paardenfotografie wel echt begonnen.”

Op de kaart

Van Klink heeft veel verschillende combinaties voor haar lens. “Ik heb niet echt een voorkeur, maar het is allemaal begonnen bij een lokale ruitersportvereniging. Zij organiseerde veel wedstrijden ik ging er vaak heen om gratis foto’s te maken. Naar aanleiding daarvan heb ik heel veel aanvragen voor shoots gekregen en zo heb ik mezelf ook een beetje op de kaart kunnen zetten. Nu ga ik steeds verder van huis op pad met mijn camera.”

© Merel van Klink

Eigen stijl

De amazone zit nu in het eerste jaar van de Fotovakschool in Amsterdam “Op dit moment zijn we nog heel erg met studiofotografie bezig, maar als we eigen opdrachten hebben, probeer ik die wel zoveel mogelijk naar paardenfotografie te vormen.” Haar eigen stijl omschrijven vindt Van Klink lastig. “Ik probeer de foto’s eigenlijk altijd zo spontaan mogelijk te houden. Ik vraag nooit “Wil je zo staan of zo staan?”, maar ik wil dat de mensen die fotografeer doen wat ze altijd doen met hun paard. En dat levert dan ook het leukste resultaat op!”

Goede combinatie

“Ik heb nooit bewust nagedacht over hoe mijn foto’s eruit moeten komen te zien of een bepaalde sfeer die er moet zijn. Maar vaak is het dromerige en donkere wel wat altijd terugkomt. Nabewerken doe ik niet veel. Je ziet het wel vaak in de paardenfotografie, maar dat is niet echt mijn stijl. Uiteindelijk is het gewoon een combinatie van de ‘modellen’, het licht en de locatie denk ik”, lacht de amazone.

Strand

© Merel van Klink

“Ik vind het het leukst om op het strand of in de duinen te fotograferen! Geen idee hoe dat komt, want zelf houd ik helemaal niet van het strand”, lacht Van Klink. “Er is vaak een mooie lucht en de zee doet het ook altijd wel goed op de achtergrond. En, meestal zijn de paarden toch wat wakkerder en dat zorgt dan weer voor meer expressie. Het zijn denk ik meerdere factoren.”

Lievelingsfoto

De fotografe is het meest trots op een shoot die nog niet lang geleden plaatsvond. “Toen met de sneeuw heb ik hele gave foto’s kunnen maken. Het was dan ook die dag dat ik mijn lievelingsfoto maakte. Het was super leuk om te doen, omdat dat natuurlijk maar eens in de zoveel tijd voorkomt. Maar mijn doel is bereikt als er spontane foto’s tussen zitten.”

© Merel van Klink

Toekomst

“Ik hoop dat ik over vijf jaar nog steeds betaalde shoots doe. Het is mega fijn dat ik kan doen wat ik leuk vindt en daarnaast niet nog een bijbaan hoef te nemen. Maar daarnaast hoop ik dat ik met succes de opleiding waar ik nu mee bezig ben af kan ronden en nog veel mooie combinaties voor mijn lens mag hebben”, vertelt Van Klink lachend tot slot. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:   Merel van Klink 

Reacties