In Memoriam Arnold Kootstra

In Memoriam Arnold Kootstra

0 2778
arnold kootstra
Arnold Kootstra (rechts) en Harrie Smolders met Zinius © DigiShots

Het KWPN publiceerde vanmiddag een In Memoriam ter nagedachtenis van het plotseling overlijden de KWPN-inspecteur en paardenman Arnold Kootstra (57) afgelopen zondag.

Er is de mogelijkheid tot schriftelijk tekenen van het condoleance register en om afscheid te nemen van Kootstra op vrijdag 17 januari. Van 19.30 tot 20.30 uur in de Herberg De Pot, Potdijk 9 in Markelo. De crematieplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden.

19 jaar Stal Roelofs

Na een carrière als springruiter trad Arnold Kootstra in 1991 in dienst van Stal Roelofs in Den Ham. Daar was hij gedurende het overgrote gedeelte van zijn 19-jarig dienstverband bedrijfsleider. Samen met grondlegger Herman Roelofs hielp hij de springsport- en fokkerij aan de allerbeste paarden. Met een strenge selectie op springkwaliteit, bewezen stammen, karakter, gezondheid en een royaal bloedaandeel fokten zij met behulp van in eerste instantie Abgar xx en Joost moderne springpaarden.

Hengsten

In die tijd werden diverse Roelofs-hengsten bij het KWPN goedgekeurd, zoals Namelus R (v. Concorde), Mermus R (v. Burggraaf) en Odermus R (v. Calido I). Kampioenshengst Arthos R was de favoriet van Arnold. Zowel zijn vader Namelus R als moeder S.Adermie 2 waren door Stal Roelofs gefokt. Arnold werd tezamen met Herman Roelofs in het zonnetje gezet toen Stal Roelofs haar prestaties in 2010 beloond zag met de eretitel KWPN Fokker van het Jaar springen.

KWPN

Na een korte periode bij Stal Eurocommerce trad Arnold op 1 augustus 2012 in dienst van het KWPN als inspecteur springen. Met zijn aanstelling kon het KWPN een volgende stap zetten in de specialisatie. Naast zijn functie als merrie-inspecteur en regio-inspecteur voor Limburg, Noord Brabant, Drenthe, Zuid-Holland en Gelderland nam hij een aantal landelijke taken op zich. Zoals beoordelingen van aanlegtesten en jonge paardencompetities en het scoren van veulens van de eerste jaargang van goedgekeurde hengsten. Voor de hengstenkeuringscommissie ploos hij de merrielijnen uit van de voorgestelde springhengsten.

Wandelende database

Afgelopen maand heeft hij heel wat moeders van tweede bezichtigingshengsten in binnen- en buitenland bekeken, en de bevindingen twee dagen voor zijn overlijden nog besproken met de commissie. Hij was een wandelende database, alle goede moederlijnen kende hij uit zijn hoofd. Jaarlijks bezocht Arnold honderden fokkers, onder meer voor het chippen van de veulens. Hij maakte lange dagen, maar deed dat uit gedrevenheid en passie voor de fokkerij, want zijn werk was zijn hobby. Arnold was dan ook een graag geziene gast aan de keukentafel, waar hij menig fokker adviseerde bij hun hengstenkeuze, maar ook een welkome gesprekspartner was als het ging om de fokkerijfilosofie.

Bron: KWPN

 

 

Reacties