Melissa Mol: “Zelko kan alles”

Melissa Mol: “Zelko kan alles”

Zelko en Melissa Mol over 1.50m in Zweelo foto Johan Bruininck

Vroeger was het heel gewoon dat je op concours sprong en dressuur reed, maar tegenwoordig hebben de meeste ruiters en amazones zich gespecialiseerd. Melissa Mol niet. Zij springt, rijdt dressuur, doet aan eventing en spant haar paard ook in.

Dat alles met haar tuigpaard Zelko (v. Manno), die in het Noorden van het land ‘wereldberoemd’ is.

Grote glimlach

“Ik ben Zelko gaan rijden voor een collega. Ik reed eerder altijd springpaarden, maar dit was een tuiger. Hij had in het verleden veel meegemaakt, maar ik ben toch met hem aan de gang gegaan. Eigenlijk heeft hij potentie voor alles. Hij vindt ook alles leuk. Toen ik hem een paar jaar reed vroegen ze of ik hem wilde kopen. Dat heb ik gedaan en ik heb zoveel plezier van hem. Ik rij alle dagen met een grote glimlach”, vertelt Melissa

Vertrouwen

“Het heeft heel lang geduurd voordat hij me vertrouwde. Eerst kreeg ik hem nog niet eens over een balkje op de grond. Zo bang was hij. Dat ging steeds beter. Thuis ging het springen goed, maar op wedstrijd ging het eerst helemaal niet. Ik ben zo vaak op hindernis één al uitgebeld. Daarna stopte hij twee keer op de eerste en werden we op de tweede hindernis uitgebeld. Zo gingen we steeds verder, totdat hij het hele parcours rond sprong. Nu heeft hij het volste vertrouwen en mogen we inmiddels Z starten. Dat gaan we ook zeker doen.”

Lol

“Door het springen zijn we ook met eventing begonnen. Dat hebben we nu twee seizoenen gedaan en we starten in het L. Alle crossen loopt hij foutloos door. Altijd met de oren naar voren. Hij heeft er echt lol aan. Het heeft heel veel tijd gekost, maar waar een wil is, is een weg. Op basis van vertrouwen kom je een heel eind. In de dressuur mogen we nu M2 starten. Verder hebben we ook meegedaan aan endurance- en mendurance wedstrijden.”

Fanclub

“Bij ons in het noorden is hij al aardig bekend en heeft hij een heuse fanclub. Iedereen kent hem en mensen staan echt op hem te wachten om hem te zien springen. Het is ook een aparte verschijning en hij is anders dan de andere paarden. Als een dubbelsprong op twee galopsprongen staat, maakt hij er drie, omdat hij niet zo groot galoppeert. Het publiek weet dat en is dan doodstil als hij over de dubbel gaat. Als hij erover is beginnen ze te juichen, terwijl hij de rest van het parcours nog moet. In Zweelo was een wedstrijd over drie hindernissen, waarvan de laatste steeds omhoog ging. We haalden de 1.50 meter. Voor het publiek was hij de winnaar.”

Alles doen

“Vroeger was iedereen veelzijdig met paardrijden. Ik vind het heel jammer dat dat nu niet meer zo is. Zelko blinkt nergens in uit, maar hij kan alles. Ik vind het juist leuk om alles te doen en hij ook.”

Tekst: Denise Dekens

Bron: De Hoefslag

 

 

Reacties