Melanie Smulders: “Van angst voor paarden naar paardenmens”

Melanie Smulders: “Van angst voor paarden naar paardenmens”

0 1119

Als klein meisje was Melanie Smulders doodsbang voor paarden. Ondanks dat wilde ze absoluut doorgaan in de paardenwereld. Ruim twee jaar geleden ontmoette ze de appaloosa Luus, die haar geholpen heeft haar angsten te overwinnen. “Dankzij Luus heb ik mijn paardenangst om weten te zeggen naar positiviteit, waar weer twee paardenbedrijven uit zijn ontstaan”, vertelt Smulders trots.

“Paarden liepen altijd als een rode draad door mijn leven. Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld, maar binnen in mij zat een bang meisje dat al ging huilen als er een paard op me af kwam lopen”, begint ze haar verhaal. “Ik heb vroeger nooit de juiste begeleiding gehad om deze angst te kunnen overwinnen, maar toch had ik altijd het gevoel dat ik niet op moest geven. Op die leeftijd had ik een aantal vriendinnen met paarden en daar heb ik van geleerd dat als ik een paard wat beter leerde kennen, ik steeds meer durfde. De angst leek wat weg te trekken, maar de angst die diep van binnen zat kreeg ik nooit onder controle”.

Luus

Toen vijf jaar geleden een ex-college van Smulders op zoek was naar andere verzorger voor haar verzorgpaard, nam ze de stap om een keer te gaan kijken. Zo ontmoette ze voor het eerst de appaloosa Luus. “Vanaf het eerst moment heeft ze gelijk mijn hart gestolen. Ze was op dat moment super zacht, relaxt en heel kalm. Later heeft ze me in laten zien dat ze dat niet altijd is”, lacht Smulders. “Als eerste ontmoeting was dat perfect natuurlijk. Ik was meteen verkocht en ik kon haar een paar dagen in de week verzorgen”.

De eigenaresse van Luus was al wat ouder en was niet meer in staat om voor de merrie te zorgen, dus kon Smulders haar verzorgpaard uiteindelijk overkopen. Stapje voor stapje ging ze bezig met het overwinnen van haar angst. “Luus hield me een spiegel voor. Als ik sterk in mijn schoenen stond, stond zij dat ook. En andersom ging het net zo. Ik merkte dat ze zeker niet de makkelijkste is en zelf ook veel spanning op kan bouwen, vooral buiten is dat erg moeilijk. Toen ze me voor het eerst de weg over sleurde zakte de moed me gelijk in de schoenen. Een wandeling buiten was een grote overwinning, maar voor mijn gevoel waren we weer terug bij af. Ik had er voor kunnen kiezen om op te geven, maar ik besloot de uitdaging aan te gaan om te kijken waar haar spanning vandaan kwam en hoe ik het op kon lossen”.

Samenwerken

Vanaf dat moment volgt de combinatie fanatiek grondwerklessen en schriktraining. “Ik heb geleerd hoe ik er voor haar moet zijn in zo’n situatie en hoe ik mezelf kan laten zien als leider. Sinds ik weet hoe ik haar onder controle kan houden en wat ik moet doen als zij spanning opbouwt, zijn we allebei erg vooruitgegaan. Ze is niet meer aan het staken of aan het wegrennen. Als iets eng is gaan we juist samenwerken om het probleem op te lossen. Luus heeft mijn leven honderd procent veranderd sinds ik haar ken, en alleen maar in positieve zin”.

Mevrouw Wiebelkont

Het ondernemerschap beviel Smulders wel en ze besloot haar grote droom ook uit te laten komen en haar eigen fotografiebedrijf op te richten. “Ik had een vriendin die paarden fotografeerde en ik vond dat altijd supergaaf om te zien. Ik kocht mijn eerste camera om vakantiefoto’s en mooie plaatjes van Luus te kunnen schieten, maar het groeide steeds verder uit. Ondanks alle gezinsfotoshoots en opdrachten van andere mensen, werd ik het meest blij van paardenfotografie. Na heel wat cursussen en oefenen heb ik het helemaal gevonden en ben ik op professioneel niveau bezig”.

Online laat de onder de naam Mevrouw Wiebelkont haar volgers meegenieten van haar verhalen. “Mevrouw Wiebelkont past bij de vrolijke, nooit stilzittende persoon die ik ben. Deze naam straalt voor mij positiviteit uit. En ik ben ervan overtuigd dat als je met de juiste instelling en mindset een uitdaging aangaat, je alles kan bereiken wat je wil. Met dit in mijn achterhoofd heb ik het Wiebelpaard opgericht en is de Happy Horse Box ontstaan. Een verrassingbox met leuke producten en waardebonnen die gericht zijn op het welzijn en plezier van én met je paard. Er zitten niet alleen veel paardenspullen in, maar ook een verwenmomentje voor jezelf mag niet ontbreken”.

Dankbaar

Over de eerste periode met Luus vertelt Smulders: “Ik had nooit verwacht dat we dit nu allemaal zouden bereiken. Toen ik begon met haar verzorgen heb ik nooit durven dromen dat ze voor zo veel positieve veranderingen in mijn leven heeft gezorgd. Natuurlijk ligt er een stukje bij mezelf, maar zij heeft mij laten zien dat als ik iets echt wil ik er vol voor moet gaan. Daar ben ik haar heel dankbaar voor. Ik kijk elke dag met veel trots en plezier terug op wat we tot nu toe samen bereikt hebben”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Privébezit

Reacties