Meg Sleeper uit endurancecomité na schorsing

Meg Sleeper uit endurancecomité na schorsing

Endurance

Een paar weken geleden werd Margaret Sleeper toegevoegd aan het voorlopige FEI endurancecomité dat ervoor moet zorgen dat de sport weer op orde raakt. De Amerikaanse Sleeper is nu echter al uit het comité gezet: ze heeft de regels van de sport niet gerespecteerd. Haar landgenote Valery Kanavy, die twee keer wereldkampioene werd, vervangt haar.

Te korte rustperiode

Margaret Sleeper is niet alleen enduranceamazone, ze is ook trainer, official én dierenarts. Ze heeft de regels wat betreft de rustperiode voor paarden tussen wedstrijden niet gerespecteerd en is daardoor nu geschorst. Op 22 september nam Sleeper deel aan een nationale wedstrijd met haar paard Syrocco Cadence. Na 137,6 kilometer werd het paard uit de wedstrijd gehaald omdat hij onregelmatig liep.

Op 27 oktober nam Sleeper met Syrocco opnieuw deel aan een nationale wedstrijd over 160 kilometer. Die won de combinatie. Kort daarna informeerde de Amerikaanse federatie haar dat ze de FEI-regels had overtreden: ze had niet voldoende rustperiode gelaten tussen de twee wedstrijden.

‘Werk van comité te belangrijk’

Sleeper is nu voor twee maanden geschorst. Ze zegt: ‘Toen ik me realiseerde dat ik de regels zou kunnen overtreden hebben, heb ik onmiddellijk contact opgenomen met de FEI en met mijn collega’s van het voorlopige comité om de situatie uit te leggen. Toen het bevestigd was, wist ik dat ik me terug moest trekken uit het comité. Ik heb een fout gemaakt en dat betreur ik, maar het werk van het voorlopige comité gaat gewoon door. Het is te belangrijk, mijn fout mag daar niks aan veranderen.’

Het voorlopige endurancecomité kwam er mede doordat het enduranceonderdeel tijdens de Wereldruiterspelen op een fiasco uitdraaide. Het werd in oktober opgericht om de problemen die de sport beheersen aan te pakken.

 

‘Positie onhoudbaar’

Sabrina Ibáñez, secretaris-generaal van de FEI, zegt: ‘We zijn ontgoocheld omdat we Meg Sleeper kwijt zijn. We appreciëren haar eerlijkheid, ze heeft ons onmiddellijk op de hoogte gebracht. Maar het was duidelijk dat haar positie in het voorlopige comité onhoudbaar was. We hebben een vervanger gevonden: Valerie Kavany. Zij maakte vroeger al deel uit van het atletencomité van de FEI.’

 

Bron: Grand Prix Replay

Foto: Remco Veurink

 

Reacties