Meer bekendheid over Brexit en paardentransport

Meer bekendheid over Brexit en paardentransport

Vervoer jij soms jouw paarden tussen het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen? NVWA maakt nu bekend dat hier wat betreft de Brexit, meer duidelijkheid over is. Zij geven aan dat dieren die (afkomstig vanaf het Verenigd Koninkrijk) de grens passeren, voor 29 maart 2019 (nog) niet gekeurd te hoeven worden.

Harde Brexit

Na een harde Brexit wordt er een keuring voorgeschreven voor dieren die vanuit het Verenigd Koninkrijk de EU worden ingevoerd. De dieren moeten dan voorzien zijn van een gezondheidscertificaat dat voldoet aan de eisen van de EU. Voor paarden uit EU landen die deelnemen aan wedstrijden in het Verenigd Koninkrijk en daarna terugkeren, worden geen uitzonderingen gemaakt. Ook zij hebben een gezondheidscertificaat nodig.

Als gevolg van een harde Brexit kunnen levende dieren uit het Verenigd Koninkrijk alleen nog worden ingevoerd als er bij het aankomstpunt (van de ferry/boot) een inspectiepost aanwezig is. Als dat punt niet aanwezig is in de directe nabijheid van het aankomstpunt, kunnen er geen levende dieren worden ingevoerd vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Dit betekent dat de invoer van levende dieren uit het Verenigd Koninkrijk volgens dezelfde regels als die van derde landen gaat. Het is dan mogelijk om de dieren in te voeren via Schiphol en de luchthaven van Maastricht.

Aanvragen inspectiepost

De NVWA heeft al aanvragen voor het realiseren van inspectieposten ontvangen. Zij hebben die 15 februari naar de Europese Commissie gestuurd. Of de inspectieposten op tijd zijn ingericht, is afhankelijk van of de inspectieposten ook daadwerkelijk conform de eisen worden gerealiseerd. Daarna zal de Europese Commissie de inspectie moeten goedkeuren.

 

Bron: NVWA

Foto: Digishots

Reacties