Medisch attest om coupeer- en tentoonstellingsverbod toch te omzeilen

Medisch attest om coupeer- en tentoonstellingsverbod toch te omzeilen

0 4850
tentoonstellingsverbod
Een gecoupeerd veulen op de keuring in IJzendijke. Foto: Sjakie van der Velden

Er is een coupeerverbod en een tentoonstellingsverbod, maar toch verschenen er op de Internationale Trekpaardkeuring in IJzendijke (Zeeuws-Vlaanderen) enkele gecoupeerde veulens in de keuringsbaan. Bij de veulens zat een medisch attest dat om gezondheidsredenen de staart was geamputeerd.

Op Facebook plaatste een bezoeker van het evenement foto’s van gecoupeerde trekpaardveulens. Het zou om enkele veulens van dit jaar gaan.

De organisatie van de Internationale Trekpaardkeuring bevestigt aan Hoefslag dat de veulens ook daadwerkelijk gekeurd zijn. ‘Er zat een medisch attest bij, dus konden we ze niet weigeren’, aldus Ben Ysebaert, bestuurslid van de organiserende vereniging.

Coupeerverbod: Nederland vs België

‘Het is een internationale keuring, dus komen er ook paarden uit België. Daar gaat men toch nog anders met het coupeerverbod om dan in Nederland’, licht hij toe. ‘Als organisatie houden we ons gewoon aan de Nederlandse wet.’

In België geldt, net als in Nederland, al sinds 2001 een coupeerverbod, maar waar Nederland sinds december 2016 ook een tentoonstellingsverbod voor gecoupeerde veulens heeft is dat in België nog wel toegestaan.

Dankzij het Nederlandse tentoonstellingsverbod is voor Nederlandse trekpaardfokkers de ‘Frankrijk-route’ definitief afgesneden. Voor Belgische trekpaardfokkers is dit nog steeds een legale manier om toch hun paarden te couperen.

Belgisch veulen met gecoupeerde staart. Foto: Sjakie van der Velden

Belgisch stamboekpapier?

Of de gecoupeerde veulens op de keuring in IJzendijke een Belgisch stamboekpapier hadden is niet bekend. Ysebaert verwijst voor die informatie door naar de NVWA.

De NVWA meldde onlangs nog via een persbericht dat ze actief op de keuringen zou controleren of het tentoonstellingsverbod van gecoupeerde veulens zou worden nageleefd. Maar in hetzelfde persbericht wijst zij er ook op dat gecoupeerde paarden met een medisch attest voor de amputatie nog wel gekeurd mogen worden.

‘De NVWA was op onze keuring aanwezig en heeft geen onregelmatigheden geconstateerd’, meldt Ysebaert.

Hoefslag heeft uiteraard ook navraag gedaan bij de NVWA, maar die kon –dankzij de wisseling van de weekenddiensten en weekdiensten– nog geen reactie geven.

gecoupeerde veulens
Facebookpost van gecoupeerde veulens op de keuring in IJzendijke

 

Reacties