Maureen Bonder: “Alex kwam van een andere planeet”

Maureen Bonder: “Alex kwam van een andere planeet”

Maureen Bonder - Hier met Come Together 4 Jumping de Achterhoek 2017 © DigiShots

Maureen Bonder is met vier paarden afgereisd naar het Belgische Lier om daar aan de start te komen op SCI1* en SCI2*-niveau. De springamazone kijkt niet alleen positief terug op de afgelopen dagen, maar kijkt ook met een enthousiaste blik vooruit. Ze ziet veel potentie in dit viertal paarden, met Flierefluiter (v. Salamon) hoopt ze binnenkort dan ook de overstap naar SCI3*-niveau te maken.

“Het gaat heel erg goed. Gister was ik met Flierefluiter foutloos in de 1.40M-rakingsproef. Helaas hadden we een tijdsfoutje in de barrage, maar ik was super tevreden”, vertelt de amazone. “We hebben een fijn parcours kunnen rijden en hij sprong heel goed. Het ging helemaal volgens plan”.

Flierefluiter

Bonder heeft de tienjarige ruin nu twee jaar en heeft hem vanaf 1.10M-niveau opgeleid tot waar ze nu zijn. “Het is een beetje een apart paard”, lacht ze. “Hij loopt altijd met zijn hoofd in de lucht, dus dat ziet er wild uit in het parcours. Tijdens het opleiden is hij altijd heel braaf geweest en in de omgang is het het sloomste, liefste en braafste paard dat je je voor kan stellen. Maar zodra je er op gaat zitten is hij heel gevoelig en wordt hij super heet. Daarnaast kan ik geen been geven, want als ik zijn buik aanraak is het net alsof hij een schok krijgt. Ik rijd hem met een buikbandage zodat hij daar geen last van heeft, maar vanaf dag één heeft hij zo gedaan en ik weet nu hoe ik ermee om moet gaan. We zijn echt een team geworden en hij heeft super veel kwaliteit voor het hogere werk”.

Genieten

De zevenjarige Infinety Z.G. (I’m Special de Muze) werd voor het eerst in het 1.40M uitgebracht. “Infenity is een heel groot paard, heel anders dan Flierefluiter. Hij is langzaam en heel fijn te rijden. Gister hadden we een tijdsfoutje omdat hij heel groot en langzaam galoppeerd. Ik ben echt aan het genieten onderweg”, geeft de amazone lachend toe. “Hij heeft veel kwaliteit en is fijn te rijden. Elke ruiter kan hier op en ik denk dat hij uiteindelijk ook iemand heel erg blij gaat maken”.

Meer ondersteuning

De vijfjarige Carlos O (Grupo Prom Numerus) was vooral mee om ervaring op te doen. “Carlos is nog groen en vond het dit weekend heel spannend. We hebben het goed afgesloten maar hij keek zijn ogen uit. Op zo’n moment mis je wel de simpele concourtjes die we normaal altijd meepakten. Drie weken terug had ik hem mee naar Polen en sindsdien zijn we niet meer weggeweest, dus ik merk dat hij gespannen is in de baan en wat meer ondersteuning nodig heeft. Maar hij leert wel heel veel van deze wedstrijden”.

Opvolger

“Ik heb nooit echt verwachtingen als ik op wedstrijd ga, ik wil gewoon genieten van de paarden. Dat ik mijn concours volgens plan en goed geconcentreerd kan rijden vind ik heel belangrijk”. Over de voorbereiding vertelt Bonder: “Na polen hebben we twee weken dressuur gereden en laag gesprongen. Vorige week hebben we dan een springles gevolgd en zijn we in Exloo wezen oefenspringen. Voor de oudere paarden is deze voorbereiding prima, maar de jongere paarden hebben er nog wel wat moeite mee”.

Het hoofddoel van de stal van Bonders is het verkopen van paarden, maar Flierefluiter wil ze wel heel graag houden. “Mijn doel met hem is om toch wel naar 3*-niveau Grote Prijs toe te werken, ik verwacht heel veel van hem in de toekomst”. Of het een opvolger wordt van haar oude talentvolle paard Alex (v. Arpeggio) weet de amazone nog niet. “Het is moeilijk om te zeggen, want het zijn twee totaal verschillende type paarden. Alex was heel makkelijk te rijden en ik had geen voorbereiding nodig als we ergens heen gingen. Flierefluiter kan heel veel, maar alleen met mij. Ik moet hem nog wel echt begeleiden naar het concours toe. Al gaat dat ook steeds beter”.

Niet normaal

Bonder vervolgt lachend: “Toen ik op dit niveau reed met Alex was ik onervaren en deed ik alles zonder na te denken. Ik deed altijd mijn best, maar ik had nooit het plan om ergens naartoe te werken. Ik had een goed paard onder mijn kont en het maakte niks uit wat ik moest rijden, want ik overleefde het toch wel. Van Alex heb ik onwijs veel geleerd, en daardoor denk ik toch anders over dit soort dingen na. Het hele management wat ik nu heb, heb ik geleerd van Alex. Hij kon echt alles. Je kon met je ogen dicht achterstevoren een dikke proef springen. Het was niet normaal, Alex kwam van een andere planeet”.

De afgelopen tijd heeft Bonder zich veel bezig gehouden met handel. “Ik heb best wel veel verkocht, waaronder een zesjarige waar ik heel veel potentie in zag. Er zijn op dit moment weinig concoursen en ik heb geen idee hoelang dat nog gaat duren. Voor nu denk ik dat Infenity toch wel goed mee kan gaan met Flierefluiter als opvolger”. De amazone is tevreden over de afgelopen dagen en besloot om morgen niet aan de start te komen. “Ik ben morgen jarig, dus ik ga lekker naar huis”, sluit ze lachend af.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties