Martijn Schilt: “Houdini en ik hebben elkaar alles geleerd”

Martijn Schilt: “Houdini en ik hebben elkaar alles geleerd”

De toen achtjarige Martijn Schilt had helemaal niks met paarden toen hij plots tien manegelessen won met een winactie. Vanaf dat moment raakte hij besmet met het welbekende paardenvirus. Ondertussen rijdt hij alweer tien jaar en heeft hij, samen met zijn zus Anniek, zijn eigen dressuurstal.

“Voordat ik de lessen won was ik helemaal niet geïnteresseerd in dressuur, of überhaupt in paardrijden zelf”, geeft hij lachend toe. “Maar na die tien lessen was ik gelijk verkocht en zo is het balletje gaan rollen. Ik heb eerst een aantal jaar manegelessen gevolgd, daarna ben ik gaan lessen op een vierjarige pony”.

Houdini

Toen Schilt te groot werd voor de pony besloot hij dat hij een stapje verder in de sport wilde. “Ik was 14 toen ik bedacht dat ik heel graag een eigen paard wilde om op te leiden. Mijn ouders waren daar niet gelijk weg van mijn idee, ze vonden de verantwoordelijkheid veel te groot. Toch haalde ik ze over en zo kwamen we uit bij Houdini. Hij was drie jaar en nog hengst, maar ik was gelijk verkocht. Hij is super groot en grof gebouwd, echt precies mijn type paard”.

Lezen en schrijven

De ruiter besloot, samen met zijn ouders, Houdini te kopen en begon met het beleren van het jonge paard. “Vooral in het begin was het allemaal niet makkelijk. Hij is zelfs een half jaar naar Marijn van Dijk geweest, zij heeft hem de beginselen aangeleerd. Na een half jaar ben ik hem zelf gaan rijden en heb ik hem alles aangeleerd wat hij tot nu toe kan”.

Hij vervolgt: “Het is wel echt een paard dat je moet snappen, niet iedereen kan er zomaar mee wegrijden. Het heeft ook lang geduurd voordat ik kon lezen en schrijven met hem. Op dit moment starten we ZZ-licht en pakken we de oefeningen van het hogere werk ook mee. Zoals de series, de pirouette en het passagewerk. Ik wil zo hoog mogelijk met hem komen. Hij is nog maar acht en doet het allemaal super goed. Ik denk dat er nog veel meer in zit, hij heeft alleen nog wat tijd nodig”.

Dressuurstal

Het inrijden en opleiden bevalt Schilt zo goed, dat hij er later zijn beroep van wil maken. Samen met familie heeft hij een dressuurstal opgericht: Dressuurstal ’t Achterland in Groot Ammers. “We hebben op dit moment KWPN-ers en wat jonge paarden voor de verkoop. Het is echt onze droom om later jonge paarden in te rijden, op te leiden en daarna uit te brengen of te verkopen”.

Schilt blikt terug op de beginjaren van hem en zijn bruine ruin. “Ik heb alles aan Houdini te danken, ik heb ontzettend veel van hem geleerd. Het ging niet allemaal even soepel en het is zeker niet de makkelijkste, maar door hem ben ik gaan snappen hoe bepaalde dingen werken. We hebben elkaar gewoon opgeleid”, sluit hij trots af.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Reacties