Marnix Knetemann: “Ik heb graag iets wat een ander niet heeft”

Marnix Knetemann: “Ik heb graag iets wat een ander niet heeft”

0 9342
Het eerste Boer Zoekt Vrouw-merrieveulen.

Er is wel een heel bijzonder veulentje geboren bij de Knedo Stables in Wijdewormer, namelijk: het eerste Boer Zoekt Vrouw-veulentje! Het bonte veulen werd gefokt uit de merrie Blanka van Knedo van Marnix Knetemann, en de hengst Hennessy van Steffi Verhagen. “Ik krijg van iedereen felicitaties over mijn mooie hengstveulen, maar het is een merrie!”, steekt Knetemann lachend van wal.

Lijn voortzetten

“Steffi en ik zaten al wel te geinen; als het een bont hengstveulen is dan gaan we er ook maar mee naar de hengstenkeuring”, vervolgt de nuchtere fokker. “Dat het geen hengstje is, is aan de ene kant wel jammer maar het is echt een schitterend merrieveulen.” Over de moeder van het veulen vertelt hij: “Ik heb met haar nu drie veulentjes gefokt. Ze is nu wel een beetje op leeftijd, dus misschien is ze ook wel een keer aan haar pensioen toe. Aan het veulen hebben we nu een merrie om het lijntje mee voort te zetten. Van het veulen heb ik ook nog een halfzus uit de Russische Trakehner lijnen. Zij is een gestroomde of getijgerde vos.”

Karakter

“Wat dat betreft heb ik wel uniek bloed lopen”, concludeert Knetemann. “Ik heb graag iets wat een ander niet heeft. Een hengst die iedereen gebruikt, daarvan kun je de nakomelingen straks op iedere hoek van de straat kopen. Iedereen discussieert tegenwoordig over het karakter van de Nederlandse sportpaarden. Het karakter van een paard is waarmee de aankoop van een paard valt of staat. Hennessy had ik bij Steffi natuurlijk een paar keer in het echt meegemaakt, en hij heeft een karakter die met kop en schouders boven de andere hengsten uitsteekt. Dat ik Steffi dan ook ken geeft natuurlijk wel een beetje de doorslag”, geeft hij toe.

Opvolger

Als het aan Knetemann ligt, hoeft het veulentje voorlopig nergens heen. Ook zijn zus, aandeelhoudster in de Knedo-fokkerij, ziet het merrieveulen wel zitten. “Ze is natuurlijk ook een mooie opvolger als rijpaard voor haar als Blanka straks met pensioen gaat. Maar zij zegt ook: als er iemand komt die er veel potentie in ziet en zijn portemonnee wil trekken, dan valt er nog wel over te praten. Was het een hengstje geweest, dan had hij hier ook kunnen blijven. Picasso wordt net als Blanka een dagje ouder, dus die moet ook nog een keer opgevolgd worden.”

De voorkeur van Knetemann ligt alsnog voornamelijk bij het fokken van pony’s met Arabisch bloed. Hij vertelt: “Ik heb ook wel Friezen, Arabo Friezen of Barock Pinto’s, maar laat mij maar gewoon bij de pony met het Arabisch bloed blijven. Eén of twee rijpaarden erbij voor de afwisseling is dan wel weer leuk, veranderen van spijs doet eten, zeggen ze dan”, sluit hij af.

Het veulen met moeder Blanka van Knedo.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Marnix Knetemann

Reacties