Marloes Bode Bullens: “Harmony blijft me iedere keer weer verbazen”

Marloes Bode Bullens: “Harmony blijft me iedere keer weer verbazen”

Marloes Bode Bullens en Harmony. Foto: Madinja Photography.

Marloes Bode Bullens en haar Appaloosa-pony Harmony vallen wel op in de dressuurring. Ondertussen is de combinatie naar het Z1 geklommen, iets wat de amazone nooit verwacht had. “Ik heb haar echt zonder verwachtingen ergens uit een weiland gehaald”, vertelt ze. “Je weet dan natuurlijk nooit wat je meeneemt. Maar ze blijft het iedere keer weer beter doen.”

Per ongeluk

“Ik ben eigenlijk een beetje per ongeluk tegen haar aan gelopen”, stelt Bode Bullens. “Ik was op zoek naar een tweede paard en wist eigenlijk niet zo goed wat ik wilde. Na een half jaar zoeken kwam ik haar tegen; een vierjarige Appaloosa, ze zou een paard van 1.60m zijn. Ik dacht: ‘Laten we het er gewoon op gokken, we zien het wel’. Ik heb 2,5 uur met een trailer naar ‘the middle of nowhere’ gereden. Toen ik daar was dacht ik: ‘Wacht eens even, hier staat helemaal geen paard.’ Ik had me voorgenomen om haar gewoon mee te nemen als ze lief was, dus is ze meegegaan.”

Natuurlijke behoeftes

“Mijn paarden staan 24/7 buiten, met een grote inloop/schuilschuur”, vertelt Bode Bullens over de plek waar
Harmony terechtkwam. “Eigenlijk omdat mijn andere paard niet op stal kan, maar ze doen het zo goed dat ze beiden buiten staan. Ik vind het belangrijk dat een paard zoveel mogelijk aan zijn natuurlijke behoeftes kan voldoen. Als ze buiten in een kudde gehouden worden komt dat naar mijn idee dichter bij die behoeften dan wanneer ze veel op stal staan. Ook de interactie en dynamiek in zo’n kudde is echt mooi om te zien. Alle verschillende karakters komen er mooi in naar voren, en ze hebben altijd vrije keus over wat ze doen. Eten, slapen, stoeien, rennen. Alles wanneer ze er zelf behoefte aan hebben.”

Lang jong

“Toen ik haar kocht zag ze er slecht uit”, gaat ze verder. “De vorige eigenaren waren er zeker heel gek mee, maar ze had hele lange voeten en aan alle vier haar voeten rotstraal. Toen ze bij me kwam heb ik haar eerst op gewicht laten komen en laten uitgroeien. Ze bleef namelijk heel lang jong in haar lijf. Pas sinds een half jaar is ze echt een beetje volwassen geworden en nu gaat ze echt met sprongen vooruit.” Dressuurambities waren er niet, tot Bode Bullens begon aan een opleiding bij de NCSAH. “Mijn andere paard was geblesseerd en Harmony deed het zo leuk, toen ben ik maar met mijn groene, kleine Appaloosa de opleiding ben gaan doen”, licht ze lachend toe.

Harmonie en balans

Op het moment dat Bode Bullens aan de opleiding begon, was Harmony alleen zadelmak en kende ze verder nog niets. “Maar ze is heel lief en ontzettend zachtaardig in de benadering. Voor mij was het zo’n lekker rustig paardje om mee aan het werk te gaan. Harmony doet haar naam echt eer aan, harmonie en balans zijn echt ‘key words’ bij haar. Als je vanuit die punten werkt, loopt ze echt de sterren van de hemel. Maar doe je dat niet, dan laat ze dat wel merken.” Toen het zo goed ging in de opleiding, besloot de amazone een stapje verder te gaan. “Langzaam maar zeker zijn we een keer op concours gegaan. Ik voelde me de eerste keer net een Penny-meisje, met al die grote paarden om mij heen. Toch kwam ze prima mee, als we niet in de prijzen reden dan zaten we er net onder.”

Geen nadeel

“Mensen zeggen altijd dat je in het nadeel bent met een pony, maar zo heb ik dat niet ervaren”, stelt ze. “Tijdens de opleiding merkte ik dat ik het prettig vind om een paard te trainen met oog voor de ontwikkeling van het paard. Vanuit biomechanica, balans en harmonie. Elk paard is anders, en op die manier probeer ik dan ook het beste uit Harmony te rijden. Natuurlijk blijft het een pony en heeft ze geen grote paardengangen, maar daar ben ik nooit echt op benadeeld. Dat idee had ik van tevoren wel.” Tot en met het M1 vloog de combinatie de voorgaande klassen zo door. De overstap van het M1 naar het M2 was echter wat pittiger. “Dat zie je wel bij veel paarden, dan kom je natuurlijk al meer aan het verzamelen toe. Harmony is wat overbouwd, dus voor haar is het best moeilijk om haar achterhand bij te zetten. Toch bleef ik wel een stijgende lijn in haar ontwikkeling zien.”

Vertrouwen

Bij de aankoop van Harmony wist Bode Bullens eigenlijk helemaal nog niet wat het doel was met de gespikkelde pony. Dat de combinatie het zo goed zou doen in de dressuursport, had ze dan ook niet verwacht. “Uiteindelijk ben ik toen begonnen met de opleiding. We zijn er zonder verwachtingen heen gegaan, maar Harmony blijft het iedere keer steeds beter doen en me verbazen. Om af te studeren moet ik voor mijn opleiding volgend jaar Z2+1 zijn. Ik vind het moeilijk om te zeggen, maar ik denk dat we dat nog gaan redden ook! Ook mijn instructrice heeft er vertrouwen in. Ik zou het wel heel gaaf vinden als we daarna nog verder kunnen gaan, ze laat wel hele leuke dingen zien. Maar dat zien we dan wel weer, daar probeer ik nu nog niet te veel aan te denken want anders word ik te fanatiek”, klinkt het vrolijk. “Het lijkt me wel echt fantastisch.”

Beter begrijpen

Verder geeft Bode Bullens lessen vanuit haar eigen bedrijf ‘Enjoy your horse in Harmony’. Ze hoopt vooral haar lesklanten en hun paarden te helpen bij het ontwikkelen van heldere communicatie. “Dat vind ik echt super om te doen. Ik heb verschillende lesklanten, met verschillende leeftijden en verschillende paarden. Daarnaast geef ik ook les op een manege voor mensen met een beperking. Ik vind het zo mooi om te zien als een combinatie elkaar steeds beter leert begrijpen. Dat de ruiter snapt waarom een paard iets doet, en dat het paard daardoor veel meer werkwilligheid toont. Als je dan ziet hoe ze samen groeien, is dat echt geweldig. Iedereen op zijn eigen tempo en eigen manier, want iedereen leert anders. Maar ik geloof dat je uit elk paard, mits hij geen fysieke problemen heeft, het maximale kan halen”, sluit ze af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Madinja Photography

Reacties