Marlies Beekhuizen: “Ik denk niet dat er ooit nog een rijpaard in...

Marlies Beekhuizen: “Ik denk niet dat er ooit nog een rijpaard in komt”

Marlies Beekhuizen met haar shetlandpony © Your Moments Fotografiie

Marlies Beekhuizen had nooit verwacht dat ze nog eens zou gaan mennen. Toen ze zeven jaar geleden via een stalgenootje op het idee kwam om haar Shetlander aan te spannen, was een nieuwe hobby geboren. Nu is haar nieuwe passie inmiddels uitgegroeid tot een heuse stichting.

Interesses

“Ik ben net zoals de meeste mensen gewoon begonnen in het zadel. Naast mijn Shetlander had ik ook nog een KWPN-merrie. Die KWPN’er moest met pensioen en haar opvolger had ik al. Dat was een hele gave dressuurhengst, maar die stond nog in de opfok, dus ik had de volledige zorg voor mijn paard, alleen niets om te trainen. Voorheen had ik nog nooit gemend en ik moet zeggen dat mijn interesse er ook niet lag.”

Oproep

Beekhuizen had wel haar Shetlander  in de buurt. “Ik wilde gewoon aan de slag en mijn stalgenootje zei eigenlijk; weetje, we gaan die Shet van jou voor de wagen zetten. Dus ik vond het grappig, maar nam het niet heel serieus. Zo gezegd zo gedaan, de Shetlander ingespannen en we vonden het allebei fantastisch”, lacht de toen nog amazone. “Toen ben ik wat recreatief met haar gaan rijden en heb ik op bokt.nl een oproepje geplaatst voor een ritje met alleen maar Shetlanders.”

Niks boven 1.10

“Ik wilde echt alleen maar combinaties met Shetlanders. Dus niks boven de 1.10, daar doen we niet aan. Uiteindelijk hebben er veel mensen op gereageerd, maar zijn er vier combinaties op komen dagen. Het was een prachtige dag en er zijn ontzettend veel foto’s gemaakt. Van het een kwam het ander en ineens was er een topic over de Shetlandermenrit. Na verloop van tijd reden we een volgende rit met dit keer 13 aanspanningen, dus zo is het een beetje begonnen.”

Foute Party meets Christmas Party

Beekhuizen kreeg enorm veel positieve reacties. “Iedereen vond het super leuk, wilde het vaker doen en dat zag ik zelf ook wel zitten. Van klein is het naar best wel heel groot gegroeid.Inmiddels bestaat het bestuur uit vier man, naast Beekhuizen bestaat het ook nog uit Sascha Otter, Charlotte van der Heide en Cindy Vreugdenhil. De eerste jaren hebben we voornamelijk veel ritten georganiseerd, met als jaarlijks hoogtepunt de kerstrit. Bijvoorbeeld in 2017, toen reden we op een gegeven moment met bijna 20 aanspanningen helemaal in kerstsferen. De pony’s opgetuigd en de wagens versierd, het was nog net geen Foute Party meets Christmas Party.” vertelt de menner lachend. 

Stichting

“Op een gegeven moment zijn we ook wedstrijden gaan organiseren en daar komen verantwoordelijkheden bij kijken. Toen zijn we naar de Kamer van Koophandel gegaan en zijn we een officiële stichting geworden. In april dit jaar bestaan we al drie jaar bij de KvK.” 

Reacties

Ik heb vroeger ook verschillende pony’s en een Haflinger gehad en heb nu ook nog mijn KWPN’ers, maar de Shetlanders zijn ongelofelijk veelzijdig en vreselijk harde werkers. Wij doen ook vaak mee aan de Barchemse Paarden vierdaagse. Dan rijd je in 4 dagen 120 kilometer. De eerste keer kwamen we daar met 4 Shetlanders en een aantal mensen vonden het zielig. We hadden goed getraind, dus ze liepen hem met twee vingers in de neus uit. Het jaar erop waren er natuurlijk weer nieuwe mensen en kregen we dezelfde reacties. Alleen toen hoefde wij zelf geen reactie te geven want de mensen die ons het jaar ervoor hadden gezien deden dat voor ons. Ze zeiden; daar is niks zieligs aan, ze lopen jullie eruit!”

Niet alleen een grasmaaier

“Al het werk dat je kunt verzinnen, ze kunnen het.  Heel veel mensen hebben ze als grasmaaier, maar dat hoeft niet. Je kan er mee mennen, langeteugelen, rijden, noem maar op. Shetlanders zijn daarbij ook nog eens enorm fanatiek en dat is ontzettend mooi om te zien. Het was ooit mijn intentie om mijn pony voor de wagen te zetten en mijn tijd uit te zitten tot mijn rijpaardhengst uit de opfok kwam. Maar ik ben nooit meer gestopt en als ik heel eerlijk ben denk ik dat er nooit meer een rijpaard in komt”, besluit Beekhuizen lachend. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Your Moments Fotografie

 

Reacties