Mark Jongejan: ‘Gamin ging van in het wild geleefd paard, via western,...

Mark Jongejan: ‘Gamin ging van in het wild geleefd paard, via western, naar de subtop’

0 4561
Mark Jongejan en Gamin foto Serena Offermans

Geen enkel paard is hetzelfde. Soms hoor je wel heel bijzondere verhalen van paarden die van heel ver moesten komen, maar uiteindelijk het wel gaan doen voor de ruiter. Zo ook het verhaal van Mark Jongejan en het paard Gamin van zijn vriend Nico Blom. Tien jaar lang leefde hij in een kudde in het wild. Daarna is hij kort western gereden en na een lange en moeilijke weg loopt Gamin nu ZZ-Zwaar met Mark. En dat is niet het enige bijzondere paard dat Mark rijdt.

Drammerig

“Tot zijn tiende leefde Gamin in een kudde in België”, vertelt Mark. “De stal eigenaar waar ik stond had hem gekocht voor de westernsport. Hij werd gecastreerd en ik heb hem soort van door gereden met een westernzadel, hoewel ik eigenlijk niks met western had. De eigenaar zette hem uiteindelijk te koop. Ik leerde Nico kennen en hij kocht hem. Ik heb hem na anderhalve maand gestart in de B. Dat ging goed en we werden reserve kampioen van de vereniging. Daarna heeft Nico hem een tijdje gereden, maar hij was zo drammerig in aanleuning. Het was heel rommelig, hij kwam over de teugel of ging rennen of bokken.”

Dominant paard

Na een jaar ben ik hem zelf weer gaan rijden. De B en L gingen echt niet zoals het hoort. Het is echt een dominant paard en als hij de kans krijgt om iets stouts te doen dan deed hij het. Ik dacht dat ik die lage klassen zelf wel door kon komen, maar ik ben toen toch met hem gaan lessen, omdat het echt niet ging. In die lessen schakelen we heel veel. Hij rende een beetje van het achterbeen af, dus ik moest hem iets meer terug rijden. Daardoor werd hij steeds sterker en werd de aanleuning ook beter. Het M waren we zo door.”

Dramatisch

“In het Z1 was het weer dramatisch. Hij is klein, maximaal 1.58m en iets overbouwd, maar in het Z moeten ze toch iets meer bergop blijven lopen. We hebben er een jaar over gedaan voor we over mochten naar het Z2. De wissels zaten er er toen best snel op en binnen een half jaar mochten we ZZ-Licht starten. Daar waren we echt in vijf proeven doorheen. Dat had ik nooit verwacht. Hij is super ijverig en ik merk nu dat hoe moeilijker het wordt hoe beter hij zijn best doet. In de lage klassen was hij met alles bezig behalve met zijn proef.”

Best spannend

“We hebben nu twee keer ZZ-Zwaar gestart, maar hebben nog geen 60% gescoord. Dat niveau is toch heel anders en voor mij ook echt nieuw. Ik moet zeggen dat ik het ook best spannend vond om dat te starten. We zijn nu lekker door aan het trainen. De series worden nu ook steeds beter, dus eigenlijk hoop ik wel dat we dit jaar nog kunnen starten en anders volgend jaar. Hij is al wel 17 jaar, maar de eerste tien jaar van zijn leven heeft hij niks gedaan. Hij is dus super fit.”

Ook geval apart

Gamin is niet het enige paard dat Mark rijdt dat niet helemaal volgens het boekje gaat. Ook Dollar Girl, die hij drie jaar geleden kocht, is een geval apart. “We hebben ontzettend veel tegenslagen gehad. Ze is heel gevoelig voor mok en krijgt daar heftige reacties op waardoor ze verschillende keren kreupel was. Vorig jaar oktober tikte ze zichzelf aan. Op 1 november werd ze geënt en op 2 november stond ze stok kreupel. Toen bleek er een abces in haar been te zitten. Met de kerst mochten we weer rijden. Tot ze op 3 januari een witte vlek op haar oog had.”

Oog eruit

“We moesten veel druppelen van de dierenarts. Dat ging heel goed. Toen er nog een klein plekje over was mochten we ermee stoppen, omdat ze dachten dat dat zelf wel zou verdwijnen. De dag erna was het hele oog wit en had ze echt pijn. Dat oog moest er toen uit.”

Band opgebouwd

“Ze was altijd heel afstandelijk en kon heel gevoelig en paniekerig reageren op kleine dingen. Ik wist ook niet of het goed zou komen als ik haar weer ging rijden met maar één oog. We hebben een half jaar lang drie keer per dag samen gewandeld en toen hebben we toch een band opgebouwd. Ik start nu Z2 met haar en ze doet het met één oog beter, dan toen ze twee ogen had. Het zijn bijzondere paarden, maar juist die uitdaging vind ik heel leuk. Zeker als het dan toch goed komt.”

Bron: De Hoefslag

Reacties