Marjolein van den Bosch haar Grand Prix-hengst Gribaldi Junior RT aangewezen bij...

Marjolein van den Bosch haar Grand Prix-hengst Gribaldi Junior RT aangewezen bij het NRPS: ‘Echt gaaf!’

Gribaldi Junior RT foto Marjolein van den Bosch

Marjolein van den Bosch runt met haar ouders en partner, Dirk Jan Leeuwis, stoeterij Du Bois in Herwen. Een fokkerij en stoeterij die gericht is op sportpony’s. Marjolein brengt de ponyhengsten ook uit in de sport, tussen de paarden. Ze wilde graag de ORUN-opleiding gaan volgen en kocht daarvoor destijds haar eerste eigen paard. Dilano RT (Gribaldi x Purioso) was toen vijf jaar. Inmiddels hebben ze de Grand Prix bereikt en is Dilano vorig weekend aangewezen bij het NRPS.

Droom

Toen Marjolein Dialano kocht was hij nog jong. Ten tijde van het examen voor de ORUN was hij zes jaar en moest hij een ZZ-Licht proef lopen. Dat was best pittig, maar hij liet zich van zijn beste kant zien. Marjolein deed het daarna rustig aan met hem en startte hem niet veel, ook omdat het bedrijf thuis veel tijd in beslag nam. In de weinige wedstrijden die ze reden waren ze snel in de Lichte Tour aanbeland. Toen ging het toch wel meer kriebelen en besloot ze de weg naar het hoogste niveau in te zetten. Dat hij nog hengst was, was nooit een probleem. Eigenlijk was het nog wel een droom van haar om hem ooit voor te stellen bij het NRPS. “Het naar de hengstenkeuring gaan zit toch in mijn bloed”, vertelt ze.

Directe zoon Gribaldi

Inmiddels is Marjolein twee keer Grand Prix gestart met Dilano RT met mooie scores. Nu het met de wedstrijden over was, besloot ze om niet stil te zitten en een doel te stellen; de hengstenkeuring van het NRPS. “Sinds hij Grand Prix liep vroeger steeds meer mensen die bij ons op het bedrijf kwamen om te dekken bij één van onze ponyhengsten of hij ook goedgekeurd was. Toen ik hem kocht was hij vijf jaar. Ik heb toen wel nagevraagd of het zin had om hem voor te stellen, maar op die leeftijd moeten ze zoveel over hebben. Het advies was toen om hem verder op te leiden en uit te brengen in de sport. Aangezien het nog een directe zoon van Gribaldi is, is het voor de fokkerij wel heel interessant. Nu hij Grand Prix liep en er geen wedstrijden waren dacht ik dat het een mooie kans was om hem nu klaar te maken voor de hengstenkeuring”, vertelt Marjolein enthousiast.

Andere naam

“Bij het KWPN geldt natuurlijk ieder jaar een nieuwe letter waarmee een veulen moet beginnen. Bij het NRPS ligt dit anders, daar moet een nakomeling beginnen met de eerste letter van de papa. Vandaar dat we de naam van Dilano RT moesten veranderen. Na heel lang nadenken hebben we er Gribaldi Junior RT van gemaakt, omdat hij één van de laatste zonen van Gribaldi is. RT hebben we erin gehouden voor de fokkers. Dat wilden we heel graag. Hij is nu een aangewezen hengst en hij heeft vrijstelling voor het verrichtingsonderzoek, aangezien hij al Grand Prix loopt. We moeten  nu alleen het sperma onderzoek in Utrecht nog afwachten en dan is hij goedgekeurd.”

Zelf ook handiger

“Ik had hem twee keer Grand Prix gestart, maar inmiddels is hij al veel meer bevestigd en ik ben zelf ook handiger geworden met de oefeningen. Voor mij is het namelijk ook allemaal nieuw. Het is echt een super fijn paard en hij doet alles heel makkelijk. Hij is niet schrikachtig en hij zal me nooit laten zitten in de ring. We dekken zelf één d-ponymerrie met hem. Zij is smokey-black, dus ik ben heel benieuwd wat daar uit komt. Verder hebben we al best wat aanvragen om bij hem te dekken. Echt super leuk om ook eens een paardenhengst op stal te hebben. Ik ben er heel blij mee dat hij is aangewezen. Ik hoop dat hij mooie merries krijgt en dat we dan een keer een hengstveulen terug kunnen kopen als opvolger voor Dilano voor de sport”, besluit ze enthousiast.

Bron: De Hoefslag

Reacties