Marjan van der Jagt: “Als eerste starten was niet zo verkeerd”

Marjan van der Jagt: “Als eerste starten was niet zo verkeerd”

Marjan van der Jagt - Jagers Irish Coffee
Marjan van der Jagt - Jagers Irish Coffee KNHS Indoorkampioenschappen 2019 © DigiShots

Na het KNHS Indoorkampioenschap in de subtopklassen vorige week staan dit weekend in Ermelo de klassen B, L en M op het programma. Marjan van der Jagt was de eerste winnares. Zij won met haar Jagers Irish Coffee de klasse M1 met een score van 70.944%.

Van der Jagt bleef daarmee nipt voor Cynthia Eggenkamp met Iwardo A F en Dirk Jan van de Water met Fidelio. Zij scoorden respectievelijk 70.778% en 69.889.

Lekker rustig

“Ik moest als eerste starten, daar zijn de meeste ruiters niet blij mee, maar in dit geval was dat niet zo verkeerd,’ reageert de winnares. “Mijn paard wil nog wel eens spanning opbouwen tussen de andere paarden, dus ik was eigenlijk best blij met mijn eerste startplek. Toen was het nog lekker rustig.”

Jagers Irish Coffee is zes jaar oud en nog niet zo heel veel mee geweest. “Hij vond het best indrukwekkend, toen hij de baan in kwam sloeg hij ook ietsje dicht. Hij kan echt nog veel beter, maar we hebben redelijk op safe de proef door kunnen rijden. Volgende week loopt hij de eerste selectie van het WK voor jonge dressuurpaarden, we gaan gewoon meedoen en zien wel. Voor zijn ervaring is dat heel goed. Hij moet dan wel een Z2 proef lopen, een stuk zwaarder dan hier, maar ik denk dat hij er redelijk klaar voor is. Verder gaat hij voorlopig even niet mee en trainen we thuis rustig verder.”

Marjan van der Jagt heeft Irish Coffee samen met haar partner Cor Jager gefokt. De vos komt uit dezelfde lijn als haar Grand Prix paard Radetzky.

Fris houden

In de klasse L2 ging de KNHS titel naar de ook zeer ervaren Saskia van Es. Zij reed de pas vijfjarige vos Jaccardo, waarmee ze vorig jaar al reserve kampioen werd in deze klasse. “Het is een van de beste paarden die ik op stal heb”, vertelt de kampioene.

“Hij is heel getalenteerd en ook heel slim. Ik hoef moeilijkere dingen maar even te trainen en dan pikt hij het zo op. We proberen hem lekker fris te houden en zijn werk veel af te wisselen. De paarden komen bij ons ook iedere dag in de wei en dat is zeker voor de jonge paarden echt heel fijn.”

Stalruiter bij Kirsten Brouwer

De pas 17-jarige Tom Verhoeven is de nieuwe kampioen in de klasse L1. Tom zit nog een dag in de week op school en is daarnaast stalruiter bij amazone Kirsten Brouwer. Hij rijdt zijn troef Ichiban, die ook werd gefokt door eigenaresse Kirsten Brouwer, nu ongeveer een jaar. “Je hoopt natuurlijk altijd te winnen en we wisten ook wel dat we er klaar voor waren en hebben heel hard getraind,” reageert hij,

“Maar het moet eerst gebeuren. Op de laatste selectie hadden we boven de 80% gescoord, dat we hier nu ook winnen is geweldig. Ichiban heeft een hele fijne draf en ze wil het voor mij doen. Ze was niet altijd makkelijk, maar Ik heb ook echt een band met dit paard en dat maakt het heel speciaal.”

Kijk hier voor het programma.

Klik hier voor alle uitslagen.

Bron: KNHS

Foto: Digishots

Reacties