Mariska Vermeulen: “Devreaux Jet is nu een uit de kluiten gewassen grasmaaier”

Mariska Vermeulen: “Devreaux Jet is nu een uit de kluiten gewassen grasmaaier”

Mariska Vermeulen met Devreaux Jet.

Jarenlang reed Mariska Vermeulen met veel plezier paard, tot haar lichaam het niet goed meer aan kon. Haar paard Devreaux Jet staat nu op de wei. Soms doen ze nog grondwerk of maken ze een wandeling. Ondanks dat ze de ruin niet meer rijdt, heeft Vermeulen er geen moment aan gedacht om hem te verkopen.

Groot en zwaar type

“Ik heb thuis 3 paarden staan”, begint ze te vertellen. “Een ouder paard, niet officieel van mij maar van een vriendin, een shetlander en mijn grote rijpaard Dev. Hij is 1.84m en net 13 geworden. Hem heb ik al een jaar of 8. Voor hem had ik een ander paard, iets kleiner dan hem. Toen dat paard overleed had ik al lichamelijke klachten maar ik wilde het rijden nog niet opgeven. Zelf ben ik ook groot, dus ik wilde niet een te klein paard. Toen ik Dev kocht was hij 1.80m, maar hij is dus nog wat verder gegroeid. Daarnaast is hij ook nog uit een oude KWPN-stamboom, dus hij is een wat zwaarder type.”

Recreatiepaard

“Dev was heel groen toen hij bij mij kwam. Ik heb hem zelf heel allround opgeleid. Ik reed vooral recreatief met hem, veel buiten. Op dit moment woon ik in Duitsland maar kom oorspronkelijk uit Alphen aan de Rijn. Dev was dus ook wel heel veel gewend. Groot verkeer, wielrenners, wandelaars, het was allemaal geen probleem. We reden thuis dressuurmatig en hebben ook veel clinics meegereden. Ik had nooit wedstrijdambities maar wilde wel lekker met mijn paard bezig zijn.”

Pijnlijke heup

Ongeveer 10 jaar geleden kreeg de amazone veel last van haar heup. Het was zo erg, dat ze ’s avonds niet meer kon lopen. “We zijn naar het ziekenhuis gegaan waar foto’s zijn gemaakt. Waarschijnlijk ben ik in het verleden een keer goed gevallen waardoor er een scheurtje in mijn heupgewricht is ontstaan. Op die plek is nu een soort cyste gekomen. De arts zei toen dat ik ooit een nieuwe heup zou moeten, maar omdat ik nog zo jong ben doen ze dat nu niet. Ik moest op dat moment nog elke dag 10 kilometer naar mijn paard toe fietsen. ’s Avonds lag ik uitgeput op de bank. Toen ik eenmaal mijn rijbewijs had ging het een lange tijd goed. Mijn vorige paard was ook niet zo groot als deze. Ik dacht ald ik een beetje in beweging blijf, dan gaat het goed.”

Simpele bewegingen

Het bleef ook aardig goed gaan, tot een jaar of 4 geleden. “Dressuren ging steeds lastiger omdat ik mijn been niet goed kon gebruiken. Dev is heel braaf maar wel een rilkikker op zijn tijd en zijn enorme formaat helpt ook niet mee met de houding van mijn heupen. De sprongen die hij maakte kon ik niet goed meer uitzitten. Vorig jaar ben ik een keer gevallen, daar schrok ik wel van. Daardoor ben ik minder gaan rijden. Een paar maanden geleden ben ik weer een rondje gaan proberen, want je wil toch heel graag, maar ik lag er weer af. Die hele simpele bewegingen uitzitten lukte niet meer. Afgelopen week ben ik weer gaan kijken of het echt niet lukte, maar na een half uur kreeg ik al pijn. Ik merkte ook dat Dev er onzeker van werd en daardoor ik ook. Hij ging alleen maar heftiger reageren, wat ik niet uit kon zitten. Daarnaast is er ook een bepaalde vorm van reuma geconstateerd, wat het allemaal nog wat lastiger maakt op sommige dagen.”

Grote grasmaaier

“Dev staat nu mooi te wezen in de wei als uit de kluiten gewassen grasmaaier. Ik vind het heel jammer dat het niet lukt. Als ik naar hem kijk dan zie ik ook een mooi paard, die pas 13 is. Ik heb wel eens overwogen om een bijrijder te nemen, maar ik weet dat ik daar zelf te kritisch voor ben. Dev vindt het leuk als ik hem poets of met hem ga wandelen, maar hij vindt het ook leuk om in de wei te staan. Mijn vorige paard had ik niet blij gemaakt op deze manier, maar Dev vindt het prima. We hebben nu ook veel lol samen. Lopen kan ik wel, dus we gaan lekker wandelen en ik longeer hem regelmatig. Daarnaast doen we grondwerk en we hebben ook wat obstakeltrainingen gedaan. Ook leer ik hem wat kunstjes. Zo blijven we een beetje bezig.”

Mogelijkheden

“Verkopen doe ik niet. Dev is wel mijn once-in-a-lifetime paard. Daarnaast heb ik het mennen ontdekt met mijn shetlander. Ik riep altijd dat ik geen menner wilde worden, maar het blijkt dat ik het toch wel heel leuk vind. Misschien zou Dev het ook wel leuk vinden om voor de wagen te lopen? Ik heb al contact gehad met een aantal stallen in de omgeving die paarden beleren voor de wagen, dus wie weet! In die zin ben ik gaan zoeken naar mogelijkheden. Ik kan niet meer rijden zoals vroeger. Het is een hele dure hobby, daarom ben ik blij dat de paarden gewoon aan huis staan. Daardoor kost het me relatief weinig om een paard te hebben waar ik niets mee kan doen. Als ik nog op een pensionstal had gestaan had ik denk ik wel een hele andere overweging gemaakt. Ik ben blij dat hij nog hier is en ik blijf naar mogelijkheden zoeken om toch met hem bezig te blijven. Altijd in oplossingen blijven denken”, besluit ze.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Mariska Vermeulen

Reacties