Mariska Linden: “Wawollie is niet de makkelijkste, maar wil ontzettend graag werken”

Mariska Linden: “Wawollie is niet de makkelijkste, maar wil ontzettend graag werken”

Mariska Linden

Ondanks dat Wawollie (v. Ronaldo) niet het braafste paard is, was Mariska Linden gelijk weg van hem. Onder het zadel is ze hard bezig om de ruin op eigen benen te laten lopen, en door regelmatig te longeren gaat dat steeds beter. Toch liep Linden tegen een aantal problemen aan, daarom schakelde ze de hulp van Martsje Bergsma van de Hoefslag@Home-longeerchallenge in.

Toen Linden de ruin drie jaar geleden tegenkwam op internet, sprak de advertentie haar gelijk aan. “Het ging steeds slechter met mijn vorige paard, dus ik was al een beetje om me heen aan het kijken naar wat nieuws toen ik Wawollie tegenkwam”, steekt ze van wal. “Hij zag er uit als een superlief paard, dus ik besloot eens verder te informeren”.

Alleskunner

De amazone probeerde contact te krijgen met de toenmalige eigenaren van het paard, maar dat lukt in de eerste instantie niet. “Via een stalgenoot op de manege ben ik alsnog in contact gekomen met het meisje van wie hij was, dus toen ben ik samen met een vriendin gaan kijken. Nadat we hem gereden hadden waren we zo weg van hem dat we hem gelijk gekocht hebben”.

Het was liefde op het eerste gezicht voor de amazone en haar paard, maar na een tijdje kwam ze er achter dat de toen veertienjarige ruin niet het makkelijkste paard was. “Ik ben zelf niet zo van het rijden en we hebben de afgelopen drie jaar nog wel wat ups en downs gekend”, legt ze uit. “Wawollie is geen makkelijk paard om te rijden. Hij vindt het bijvoorbeeld heel moeilijk om op eigen benen te lopen, waardoor hij het liefst heeft dat je hem constant begeleid. Toen we hem net hadden kon hij niet eens normaal de over de hoefslag lopen. Ik had hem drie tot vier dagen in de week en toen heb ik hem langzaam opgepakt, wat niet altijd even goed ging want hij kan echt een drama-koning zijn. Af en toe kon hij de kleinste dingen heel erg opblazen”.

Leren kennen

Toch heeft Linden geen moment gedacht aan opgeven. “Wawollie houdt van knuffelen en als je naast hem staat, legt hij altijd zijn hoofd op jouw hoofd of drukt hij zijn neus in je gezicht. Hij wil heel graag voor je werken, we hebben hem de afgelopen jaren wel echt leren kennen. Sinds anderhalf jaar is hij volledig van mij en rijd mijn bijrijdster hem een paar keer per week”.

Tempowisselingen

Longeren is een belangrijk onderdeel van de training van Linden. “Toen we heb net hadden bleek dat zijn achterhand heel zwak was en dat hij het liefst veel op de voorhand liep. Het longeren heeft echt geholpen om hem sterker te maken, vooral tempowisselingen zijn echt belangrijk. Toch liep ik tijdens het longeren tegen een aantal problemen aan, dus toen ik hoorde over de Hoefslag@Home-longeerchallenge heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een video ingestuurd”.

Linden koos Martsje Bergsma als instructrice. “Ik kreeg heel veel tips waar ik echt wat mee kan. Wollie wil zich nog wel eens makkelijk van dingen afmaken en galop is zijn lievelingsgang, om dan tempowisselingen te maken is nog best wel lastig. Als ik hem aanspoor vanuit draf zit hij gelijk in galop en ik vond het nog best moeilijk om dat op te lossen. Martsje gaf als tip om hem dan juist in de galop te beginnen en vanaf daar af te bouwen en dat dan weer uit te breiden met tempowisselen”.

Goede manier

“Het was wel een uitdaging om een goede video te maken, omdat mijn zoontje moest filmen”, vervolgt ze lachend. “Maar in deze tijd is het zeker een goede manier om toch feedback te krijgen. Het is een mooie oplossing om toch te kijken waar we staan in de training”.

De combinatie heeft geen grote wedstrijdambities meer. “Misschien dat mijn bijrijdster nog een paar springwedstrijden met hem wil rijden en daar wil ik hem wel voor klaarstomen. Ik vind het belangrijk te blijven kijken naar het paard en wat hij wil doen, om daar een weg in te vinden”, sluit linden af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Iris van Meijl

Reacties