Marinus Smegen: ‘Love Your Colour-SB heeft alles wat wij zoeken’

Marinus Smegen: ‘Love Your Colour-SB heeft alles wat wij zoeken’

Love Your Colour-SB © Sandra Nieuwendijk

Vele goede NRPS-paarden maakten afgelopen zaterdag de Nationale keuring tot een succes. De kampioenstitel bij de driejarige en oudere rijpaarden ging naar de subliem bewegende, platenbonte merrie Love Your Colour-SB.

Love Your Colour-SB

Love Your Colour-SB (v.Love For You) werd gefokt door Marinus Smegen en zijn vrouw Roelie Brinks uit hun merrie Ramona. “Ramona hebben we nog, ze is inmiddels 21 jaar”, begint Smegen. “Dit jaar hebben we haar helaas niet drachtig kunnen krijgen, maar ze heeft bij ons al ongeveer tien veulens gebracht. Waaronder een paard op ZZ-Licht niveau, maar ook de NRPS-goedgekeurde hengst Bright Hero-SB. Hij loopt inmiddels ook op Z2-niveau in de sport. De volle zus van Love Your Colour was als veulen nationaal kampioen, zelf stond Love Your Colour dit jaar al aan kop op de regionale keuring. Inmiddels is ze drachtig van de jonge hengst Furst Dior. Ik vind het mooi om de paarden die we gefokt hebben te blijven volgen in hun verdere ontwikkeling. We willen ze graag terugzien in de sport.”

Bont veulen

Ramona is een dochter van de bonte hengst Samber. “Die hengst stond hier heel dichtbij, hij bracht hele werkwillige paarden die doorbraken in zowel de dressuur- als de springsport. Uit onze Samber-merrie wilden we graag een keer een bont veulen fokken, vandaar dat we gekozen hebben voor Love For You. Het eerste jaar lukte het niet en kregen we een donkerbruine met weinig wit, daarna hebben we twee bonte veulens gefokt. Het tweede bonte merrieveulen is inmiddels twee jaar, met haar willen we hetzelfde pad gaan bewandelen als met Love Your Colour.”

Verwachtingen

Het aanbod in bonte dressuurhengsten is niet erg groot. “We hebben er heel bewust voor gekozen, maar wel lang voor moeten zoeken. Deze combinatie is echt zeer geslaagd, Love Your Colour was als veulen al heel aansprekend en dat is ze nog steeds. Het is een hele brave, makkelijke merrie waar wel pit in zit. Ze is nu zadelmak en het is eigenlijk de bedoeling om haar nog voor te stellen op de ABOP. Als er dan volgend jaar een mooi en gezond 1e premie-veulen uit mag rollen en ze heeft de ABOP gehaald, dan kan ze meteen keur en elite worden. Daarna gaat ze de sport in, of wordt ze voor onze fokkerij de opvolger van haar moeder Ramona. Alle nakomelingen van Ramona doen het eigenlijk goed in de sport, dus we hebben best wat verwachtingen van Love Your Colour.”

‘Alles wat wij zoeken’

In 2016 werd er ook al een dochter van Love For You nationaal kampioen bij het NRPS. “Er komen echt hele goede bewegers van hem. Een goed paard heeft geen kleur, maar als onze bonte merrie de baan in komt, dan komt er wel wat binnen. De kleur valt op en omdat ze daarnaast mooi is, valt ze dubbel op. Ze kan ook nog eens super bewegen en dat is eigenlijk alles wat wij zoeken. Gelukkig hebben we haar zelf gefokt en in eigendom”, sluit Smegen af.

Elitepredicaat NRPS

De eigenaar van een merrie kan sinds dit jaar bij het NRPS het elitepredicaat aanvragen wanneer de merrie beschikt over het keur- en het röntgenpredicaat, en ofwel geslaagd is voor de ABOP ofwel prestatie-sport is. Dit hoeft dan niet meer door een jury te worden beoordeeld. Reservekampioen Kalista werd op deze Nationale keuring keur en beschikte al over een goede ABOP en het predicaat röntgen, vandaar dat zij meteen elite werd.

Kampioenen

Bij de dressuurveulens ging de titel naar Gabber (v.Gladiator) en bij de springgefokte veulens ging deze naar Cash-Coin van de Laarse Heide (v.Cash-Maker van de Laarse Heide). Bij de rijpaardveulens Reg.A dressuurgefokt kwam Go Pro van Nova Stables als indrukwekkende kampioen naar voren. Hij stamt van Glock’s Toto jr. De kampioen van de Reg.A springveulens werd Sakura van het Grote Blaar (v. Casago) en jeugdkampioen bij de rijpaarden is de jaarling Gawahir Dancing K (v.Glock’s Toto jr). Sanmourano van Nova Stables (v.San Amour I) werd onder het zadel van Rianne Duyvestijn gekroond tot bestgaand rijpaard.

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Reacties