Marinette van Acker: “We zijn allebei herintreedsters in de paardensport”

Marinette van Acker: “We zijn allebei herintreedsters in de paardensport”

Marinette van Acker met Esmee ©Privébezit

De 11-jarige Esmee (v. Westenwind) heeft volgens haar amazone Marinette van Acker eigenlijk haar hele leven vakantie gehad. Vijf maanden geleden nam ze de merrie over en besloot ze om Esmee opnieuw te laten inrijden. Ze noemen zichzelf herintreedsters in de paardensport, want Van Acker nam twee jaar geleden weer voor het eerst na lange tijd plaats in het zadel. Samen genieten ze met volle teugen met één doel: Lol maken. 

Weer een beetje bezig

De amazone vertelt over de geschiedenis van haar paard: “Esmee is van mijn moeder, maar zij is 80 jaar en onlangs hebben we besloten om een ander plekje te zoeken voor de paarden. We hebben ze allemaal verkocht, alleen Esmee hebben we gehouden en zij staat nu op een manege in pensionstalling. Ze is 11 jaar, maar heeft haar leven niks gedaan.” Van Acker besloot om de merrie opnieuw te laten inrijden. “Zo’n vijf maanden geleden ben ik er op gaan rijden. Vroeger heb ik namelijk altijd gereden totdat ik kinderen kreeg. Sinds twee jaar ben ik weer een beetje bezig en dan nu sinds een paar maanden met Esmee. Het gaat hartstikke leuk! “

Lekker vrijblijvend

Vroeger reed de amazone wedstrijdgericht, maar nu geniet ze lekker van het recreatief rijden. Ze neemt wel deel aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie. “Omdat Esmee eigenlijk best wel heel goed loopt kregen we vaak te horen dat we wedstrijden moeten gaan rijden. Toevallig zag ik deze competitie op internet langskomen en toen zei ik tegen mijn vriendin: “Dit is wel leuk om een keer te doen! Het is lekker vrijblijvend, ik hoef geen witte broek aan, maar dan weten we wel waar we staan”, lacht ze. 

Jurering

“We hebben de proef toen in de les opgenomen en het ging eigenlijk best wel goed!” De combinatie kreeg voor hun Basis-proef 63,80%. “Het commentaar was heel erg gericht op tips en positiviteit. Ze zeiden niet wat we niet goed deden, maar gaven juist aan waar we op moesten letten om het de volgende keer beter te doen. Dat was heel mooi, want daar kun je mee verder. Ik heb het met mijn instructrice besproken en we hebben het ook meteen opgepakt in de les. Heel leuk!”

Lol maken

Marinette van Acker samen met haar moeder Annemarie van der Peet, de eigenaresse van Esmee

Esmee is een dressuur-gefokte KWPN’er. “Ze is het laatste fokproduct van mijn vader, dus ze is bij ons geboren en ik kende haar al wel heel goed voordat ik haar ging rijden. Maar omdat ik niet meer reed en mijn ouders ook niet, had ze haar hele leven vakantie gehad. Toen ik haar overnam was het dus wel de vraag of het nog zou gaan. Een 11-jarig paard inrijden is toch wel iets wat je niet elke dag doet. En daarbij was het ook de vraag of Esmee het zelf allemaal wel prima zou vinden. Uiteindelijk bleek ze mega braaf en liet ze alles toe. We hebben het samen hartstikke leuk en maken veel lol. En daar gaat het voor mij nu om. Ik wil lol met mijn paard hebben.”

Een echt familiepaard

 Vooral het feit dat de wedstrijddruk weg is maakt het voor De Acker ontspannen. “We rijden gewoon ons wekelijks lesje en verder trainen we gewoon samen verder. Van het terrein af gaan durf ik nog niet zo goed, want Esmee vindt nog best wel wat dingen eng en dan wordt ze nogal heet. Maar longeren, wandelen en rijden is een mooie combinatie voor ons. Esmee is gefokt door mijn vader, ik rijd er op, maar mijn kinderen nemen ook eens per week plaats in haar zadel. Een echt familiepaard. Ik heb twee zoons van 17 en 14 en zij rijden ook iedere week op haar, zij vindt het helemaal prima.”

Mooie combinatie

De amazone had een concreet doel voor ogen toen ze de merrie ging rijden. “Omdat ik al zo’n lange tijd niet gereden had, was ik een beetje bang geworden. Je wordt toch ouder en je wordt daardoor voorzichtiger”, lacht Van Acker. “Het was mijn eerste doel om vertrouwen op te bouwen met Esmee en dat is zeker bereikt, dat zit er helemaal in. Nu zou ik het heel leuk vinden om dressuurmatig een stukje verder te komen. Ik heb één keer in de week les en verder rijd ik voor mezelf, maar het zou mooi zijn als we een steeds mooiere combinatie worden.”

Proberen

“Afgelopen week zei ik tegen iemand dat Esmee en ik allebei herintreedster zijn in de paardensport. En eigenlijk is dat ook echt zo. Esmee is nu vijf maanden onder het zadel, ik ben weer fanatiek aan het rijden en het gaat samen hartstikke goed. Maar omdat ik zo’n lange tijd niet gereden heb, zijn mijn spullen wel wat verouderd.” Alle deelnemers aan de WeAllRide Hoefslag@Home-wintercompetitie maken kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. “Als herintreedster moet ik alles opnieuw aanschaffen en als we straks eens een wedstrijdje gaan proberen zou het leuk zijn als ik er mooi uitzie”, besluit de vrolijke amazone tot slot. 

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

 

Reacties