Marinda Admiraal: “Het jurycommentaar heeft mij nooit tegengehouden om te starten”

Marinda Admiraal: “Het jurycommentaar heeft mij nooit tegengehouden om te starten”

0 2322
Siofra of the Finlay stabels en Marinda Admiraal © Jacqueline Netten

Marinda Admiraal en de Tinker-merrie Siofra of the Finlay stabels (v. Forest) komen uit in het M1 dressuur. Admiraal rijdt de merrie voor haar eigenaresse Liesbeth van Eck en de combinatie is twee jaar geleden met de in de B begonnen. Nu de amazone met de Tinker in het L2 uitkomt, merkt ze helaas wel dat haar merrie soms toch op haar ras beoordeeld wordt, maar dat houdt Admiraal niet tegen om aan start te verschijnen.

Voor de lol

De amazone begint te vertellen over het hoe het allemaal is begonnen. “Ik had zelf eerst een fries, maar die heb ik helaas moeten laten inslapen. Ik mocht toen van mijn stal-eigenaresse en tevens de eigenaresse van Siofra, haar gaan rijden. Dat ging vanaf het eerste moment super goed! Dus toen ben ik haar eigenlijk voor de lol een keer gaan starten en dat beviel ook prima. Ik heb een jaar-startpas aangevraagd en zo zijn we er in gerold.”

Veel oefenen

Hiervoor had de merrie nauwelijks wedstrijdervaring. Admiraal vertelt verder: “Ze was wel gewoon goed zadelmak en ingereden, maar ze had nog nooit een wedstrijdje gestart of iets in die richting. Dat hebben we samen opgepakt en ook dat was hartstikke leuk. Eerst leste ik bij Ineke Winkels, zij gaf altijd al les op onze stal. Daarna ben ik bij haar dochter Marlou van Kempen gaan lessen en heb ik om de week les gehad. Zo hebben we alle oefeningen aangeleerd, maar we hebben tussendoor natuurlijk wel enorm veel geoefend”, vertelt de amazone lachend.

Minder koudbloedjes

“De B-proeven gingen eigenlijk heel erg makkelijk en in de L1 hadden we ook niet heel veel problemen. In de L2 werd het moeilijker. Dan start je toch met een Tinker tussen de KWPN’ers. In de lagere klassen lopen er nog wel meer koudbloedjes rond, maar als je hogerop komt zie je toch wel dat die verdwijnen. Ik merkte vooral dat jury’s af en toe zoiets hadden van; je komt toch met een Tinker… Siofra deed gelukkig altijd heel goed haar best dus ik ben enorm trots op hoe ver we al zijn gekomen.”

Lastiger

Ze vervolgt: “Vanaf de L2 is het wel lastiger geweest. Ik was vaak de enige met een Tinker en had toch wel het gevoel dat we ons extra moesten bewijzen. Sommige jury’s waren heel enthousiast en die vonden het juist super leuk dat ik met een Tinker startte, maar soms had ik zelf een heel goed gevoel over mijn proef, zag het filmpje er prima uit en viel de score heel erg tegen. Maar het heeft mij nooit tegengehouden om te starten”, lacht de amazone. 

Rijpaard-model

Sommige Tinkers kunnen wel wat sloffen, maar daar heeft Siofra volgens haar amazone geen last van. “Zij heeft hele mooie bewegingen. Ze kan enorm goed uitstrekken en ook netjes verzamelen,. Haar gangen zijn wel beter dan die van een standaard paard van haar ras. Ze is een wat rijtypische Tinker die wat slanker en wat langer gebouwd is, dus echt een rijpaard qua model.”

Beste beentje voor

Siofra is wel een klein beetje eenkennig. Het is een merrie, maar als ze je kent gaat ze voor je door het vuur. Het is wel een paard dat enorm haar best doet, ook al vindt ze het moeilijk, ze zal het altijd proberen. Ik ben heel trots op het feit dat ze altijd haar best doet. Bijvoorbeeld op een dag toen we naar een wedstrijd in Ouddorp zouden gaan”, begint de amazone te vertellen. 

Siofra Foto: Privébezit

Haast

“We hadden ongeveer 3 kwartier voordat we weg moesten, maar 3 kwartier later stond Siofra nog steeds niet op de trailer. Nog een kwartier later.. Nog steeds stond ze er niet op. Ondertussen liep ik te ijsberen en stressen. Ik had al gebeld naar het wedstrijdcomité dat ze maar niet meer op mij moesten rekenen. En ja hoor, daar stap Siofra eindelijk de trailer in. Daar gingen we, op naar Ouddorp. Eenmaal aangekomen had ik 5 tot 10 minuten om; aan te melden, op te zadelen, outfit aan te trekken en los te rijden. Gelukkig had ik een groep fantastische vrienden mee die mij hielpen opzadelen en mij aanmeldden.” 

Op het gemakje

Ze vervolgt: “Dus ik het paard op, een paar rondjes los gestapt en wat gedraafd. Toen werd mijn naam omgeroepen. Ik zette Siofra nog snel een rondje in galop en toen gingen we de wedstrijdring in. Dat ging tegen mijn verwachting in verbazingwekkend goed! Eind goed al goed, met in 1 proef de 2e plaats en de andere een 4e plaats. En wie liep er op het gemakje lachend de trailer op toen we terug naar huis moesten? Juist… Siofra!”

Het M1 proberen

Voor komend jaar heeft de amazone nog niet veel concrete plannen. “ Siofra heeft nu een veulen van Bing van Monique Bijl en ze heet Lisa. Ze wordt waarschijnlijk weer gedekt en tussendoor wil ik weer proberen in het M1 te starten. En het lijkt mij wel leuk om online wat proeven te laten beoordelen door de KNHS”, besluit de amazone. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Jacqueline Netten

 

 

Reacties