Mariëlle Vervoort: “Het leed was zonder cap niet te overzien geweest”

Mariëlle Vervoort: “Het leed was zonder cap niet te overzien geweest”

© Rebecca Schoute

Een ongeluk zit in een klein hoekje en het dragen van een cap is ontzettend belangrijk. Daar werd dressuuramazone Mariëlle Vervoort vorige maand nogmaals aan herinnerd. De amazone ging over de kop met haar paard; haar cap scheurde, maar ze had zelf nagenoeg niets.

Leermeester

Vervoort maakte recent haar comeback in de wedstrijdsport met haar paard Real Count. “Hij is al 22 jaar oud, maar nog topfit”, vertelt ze. “Hij heeft ZZ-Zwaar gelopen maar kan ook alles van de Grand Prix, voor mij is hij echt een leermeester. Het is een geweldig paard, hij is nog superlenig en gezond; hij heeft niet eens ergens artrose. Ik was lang niet op wedstrijd geweest, maar ben met hem weer twee keer gestart in het M1. Hartstikke leuk om te doen, maar toen kwam de coronacrisis.”

Over de kop

Nu alle wedstrijden zijn afgelast, nam de amazone deel aan een proefgerichte clinic. “Bij ons op stal was een clinic, die wilde ik graag meerijden om daarna ook aan de online wedstrijden mee te doen. Maar dat ging dus mis. Real Count liep superfijn, maar net voordat we begonnen aan de proef, wilde ik de uitgestrekte galop nog een keer oefenen. Ik herhaalde dat een paar keer en toen ik in uitgestrekte galop dichtbij het dressuurhekje reed, struikelde hij. Hij kon zich niet meer opvangen en we gingen samen voorover. We zijn allebei over de kop gegaan.”

Alleen een bultje

Een grote klap, die heel goed is afgelopen. “Ik had zelf meteen door dat het met mij wel meeviel. Het ging zo snel, maar ik stond gelijk op en was niet duizelig of misselijk. Dus het enige wat ik dacht was ‘oh nee, dat paard’. Hij schudde even met zijn hoofd maar dat was vrij snel weg. De volgende dag was hij een beetje stijf, dus we hebben hem nog na laten kijken maar hij heeft helemaal niks. Zelf had ik eigenlijk helemaal niks aan mijn hoofd, later kreeg ik wel een bultje op de plek waar mijn cap als het ware gebroken is. KEP Italia heeft een extra beveiliging, waardoor hij alleen aan de binnenkant was gescheurd.”

Voorbeeld

Voor controle ging Vervoort naar het ziekenhuis. “Ook daar zeiden ze dat het leed zonder cap niet te overzien was geweest. Mijn cap heeft nu zo veel schade opgevangen, ik had niet willen weten hoe dat zonder cap met mijn hoofd was afgelopen. Ik heb mijn cap naar de fabriek in Italië opgestuurd, zij vergoeden een percentage van een nieuwe cap omdat ze deze cap willen houden. Ze zijn er blij mee en willen hem als voorbeeld voor het belang van een cap gaan gebruiken; ik heb er toch niets meer aan. Gelukkig hebben mijn paard en ik niks aan de val overgehouden en kan ik weer lekker verder met rijden.”

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Foto: Rebecca Schoute

Reacties