Mariëlle Desiré Huizer: “Ik wil niet anders beoordeeld worden”

Mariëlle Desiré Huizer: “Ik wil niet anders beoordeeld worden”

Marielle Huizer - Fahya

Mariëlle Desiré Huizer won het afgelopen weekend in het Zuid-Hollandse Ouddorp de eerste proef in het M1 met haar 16-jarige schimmelmerrie Fahya. In de tweede proef werd ze tweede.

De amazone kwam door omstandigheden zo’n twee jaar niet aan de start van dressuurwedstrijden. “Meteen na de wedstrijd kreeg ik een appje van mijn instructrice Irma Teutelink-van der Wal. ‘En nu volhouden!’ schreef ze,” vertelt Huizer.

Spaargeld

De amazone kocht Fahya, een kruising Fries-Arabier, in 2003. “Ik kwam toen al een poosje bij de eigenaar op stal en Fahya was toen nog een veulen,” vertelt ze. “Ik kon haar van mijn spaargeld kopen.”

Huizer beleerde de pony zelf en zette haar vervolgens ook in voor de lessen die ze toen al gaf. Met de jaren kwamen er wat pony’s bij en begon Huizer met een kleinschalige manege ‘Natuurlijk met je Paard’. Ze begon in Herkingen, verhuisde in 2015 naar Dirksland en is inmiddels alweer op zoek naar een ruimere locatie. “We proberen al onze lespaarden en pensionpaarden zo natuurlijk mogelijk te houden. Dit betekent onder meer dat de paarden in kuddes gehouden worden met onbeperkt ruwvoer tot hun beschikking.”

Geen hokjes

Op de manege rijden de lesklanten ook zoveel mogelijk bitloos. “Maar we proberen voornamelijk om niet teveel in hokjes te denken, dus niet: dit is goed en dat is fout. Bitloos is wat mij betreft niet per definitie vriendelijker, maar zolang het niet nodig is, rijden we zonder bit. En anders gewoon met.”

Enkele jaren geleden werd Huizer Nederlands Kampioen bitloos rijden in het L1. “Dat was op een manege in Klundert,” herinnert ze zich. “Toen moesten er voor bitloos rijden nog aparte rubrieken worden uitgeschreven. In de reguliere rubrieken rijden is leuker, want met of zonder bit maakt voor mij geen verschil. Ik wil ook niet anders beoordeeld worden. Nu mag je in de dressuur tot het Z bitloos rijden, dus dat is ons doel.”

Scherper gemaakt

Dat ze twee jaar geen wedstrijden reed kwam voornamelijk door haar drukke agenda. “En door een influenza-uitbraak hier in de buurt. Toen hebben we ook een wedstrijd afgezegd, omdat ik niet van stal wilde met mijn paard. Vanwege de manegelessen rijd ik Fahya weinig zelf, maar onlangs heb ik weer wat lesjes genomen bij Irma. Daarbij hebben we Fahya weer wat scherper gemaakt en dan voelt het wel weer superfijn als dat lukt. Ik heb ons ingeschreven voor deze wedstrijd omdat ik wilde weten waar we staan.”

Meer ontspannen

Dat resulteerde het afgelopen weekend in een eerste en een tweede plek. “Ik was vooral heel blij met de contragalop, want daar hebben we extra op getraind. Nu gaat het als vanzelf. Met het schouderbinnenwaarts galoppeerde Fahya per ongeluk aan. Daar krijg je helaas geen punten voor, maar omdat ik ervan in de lach schoot, was ik de rest van de proef wat meer ontspannen. Ik heb altijd wat last van spanning, maar meestal is dat als ik eenmaal rijd wel weer verdwenen.”

Als de tijd het toelaat, gaat Huizer snel weer op wedstrijd. “Ik ga graag met Fahya verder tot waar het mag. Mogelijk komt er dan nog een groter paard bij. Geen wedstrijdpaard, want bij ons moeten ze alles kunnen!”

Ben jij of ken jij ook een ruiter/amazone in de basissport en lijkt het je leuk om daar iets over te vertellen? Het liefst naar aanleiding van een recente wedstrijddeelname of bijzondere gebeurtenis? Stuur dan een mail naar hoefslag@mediaprimair.nl en wellicht nemen wij contact met je op. Het mogen alle disciplines zijn, dus ook bijvoorbeeld Working Equitation, Eventing, Para-sport, etc.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Yolanda den Ouden

Reacties