Marieke van der Putten: “Het vertrouwen is na driekwart jaar weer helemaal...

Marieke van der Putten: “Het vertrouwen is na driekwart jaar weer helemaal terug”

0 6944
Marieke van der Putten - Her Majesty RS2 Guided Tour RS2 Dressage Stables © DigiShots

Marieke van der Putten verscheen gisteren onverwacht aan start van de Grand Prix op de subtop wedstrijd in Utrecht. Ze zadelde Her Majesty TF RS2 (v. Florencio). Na een lange wedstrijd pauze schreef de combinatie de rubriek meteen op hun naam met een score van 74,40%. Vorig jaar ging het voor Van der Putten in Hagen mis.Nu is de combinatie weer helemaal terug en hebben ze de stijgende lijn te pakken.

Nooit safe

Van der Putten vertelt: “De piaffe ging toen helemaal de mist in. Dat kwam voor mijzelf niet helemaal uit de lucht vallen, eigenlijk is de passage-piaffe overgang al sinds het moment dat ik haar kreeg het moeilijkst. Daar hebben we het langst tijd voor nodig gehad en eerlijk gezegd heeft dat nooit safe gevoeld. Ik had niet het idee dat ik overal met haar zo de piaffe in kon.”

Vertrouwen

“Helaas is het op een gegeven moment de verkeerde kant op gegaan. Daarbij merkte ik dat ze haar vertrouwen verloor. Soms maak je op bepaalde momenten verkeerde beslissingen, maar jammer genoeg weet je dat pas achteraf. We zijn naar Hagen gegaan, wat toen mis ging, maar daarna heeft het heel lang geduurd voordat ik haar weer de goede kant op kreeg. Niet alleen haar vertrouwen werd minder, ook dat van mij. Op een gegeven moment weet je zelf natuurlijk ook niet meer zo goed wat je eraan moet doen.”

Voorbereiding

De amazone vervolgt. “Het heeft veel tijd nodig gehad, maar ik ben er zelf aan gaan klussen. Bij merries is dit hele verhaal nog net een stukje moeilijker dan bij een hengst of een ruin. Die raken sneller het vertrouwen kwijt en denken sneller ‘nu even niet’. Het probleem was niet de piaffe of de passage, maar meer het stukje er naartoe. Een goed voorbeeld is dat ik gewoon niet vlug genoeg de overgangen kon rijden. En daar begint het natuurlijk mee, ook naar de piaffe-passage en dat moet gewoon beter.”

Goed gevoel

Na een tijd trainen kwam het vertrouwen terug. “Het goede gevoel was er weer. Het is nog steeds niet 100% goed hoor, maar het is nog niet zo dat ik iedere dag overal die overgangen kan maken. Ik bekijk het nu per dag. Nu weet ik hoe ik het het best aan kan pakken en kom er ook steeds beter uit. Alles bij elkaar ben ik er bijna driekwart jaar mee bezig geweest, maar het goede gevoel is terug.”

Nadenken

“Misschien loopt ze nu wel fijner dan voor Hagen. Ik heb nu het gevoel dat die piaffe en passage echt van mij is. Ik denk dat we het kunstje nu snappen in plaats van op goede hoop rijden en hopen op een goede afloop. Het was zeker niet leuk, ik kon mezelf wel onder een steen begraven,” vertelt Van der Putten lachend. “Maar als je erover na gaat denken dan is het misschien ook wel goed dat dat soort dingen gebeuren. Je gaat toch anders over dingen nadenken, maar voor nu ben ik blij dat we weer terug zijn en dat het vertrouwen er weer is” besluit de amazone.

Zie ook: Subtop | Marieke van der Putten: ‘Her Majesty TF RS2 heeft alles mee’

Foto: DigiShots

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

 

Reacties