Marianne van der Vorm: “Het was nu of nooit”

Marianne van der Vorm: “Het was nu of nooit”

0 2857
Marianne van der Vorm en Furst Edition foto Danielle Vink Fotografie

Marianne van der Vorm startte vorige week twee dagen op de subtopwedstrijd in Velsen-Zuid. Met twee paarden debuteerde ze een niveau hoger; in de Prix St. Georges en in de Grand Prix. Voor de amazone was het de eerste keer dat op het allerhoogste niveau in de ring kwam. Helaas komt er ook snel een einde aan hun gezamenlijke carrière.

Black Horses

Van der Vorm debuteerde met Dendy BH (v. Jazz) in de Prix met 61,62% en 63,68%. Met Endy BH (v. De Niro) noteerde ze 61,62% en 63,68% in de Grand Prix. Beide paarden rijdt ze voor haar werkgever Black Horses. Black Horses gaat een andere richting in met het bedrijf en gaat zich op de springpaarden richten. Dat betekent dat alle dressuurpaarden verkocht worden. Zo ook deze twee paarden. Ze worden aangeboden in een online veiling die tot 1 augustus loopt. “Je weet als je paarden voor andere mensen  rijdt dat deze een keer verkocht worden. Ik wilde heel graag een keer Grand Prix starten, omdat ik dat nog nooit gedaan had. Dat heb ik nu gedaan. Als ze niet verkocht werden had ik misschien langer gewacht om te starten, maar het was nu of nooit. Het is heel gaaf dat het gelukt is”, vertelt ze enthousiast.

Onhandig

“Beide paarden ben ik vier jaar geleden gaan rijden. Toen liepen ze Z1. Endy had toen echt moeite met de wissels. Dat heeft heel lang geduurd voordat dat lukte. De serie om de twee deed ze uiteindelijk super goed, maar de serie om de pas niet. Ik was er zelf ook onhandig in om het er op te krijgen. Ik had geen idee hoe het moest voelen. Het was natuurlijk voor ons allebei nieuw. Gelukkig is het wel gelukt. Dendy changeerde al direct heel makkelijk. Dat is ook zeker een paard voor het hogere werk. Zij heeft echt enorm veel kwaliteit.”

Hartslagmeting

“De weg naar de Grand Prix toe was zeker niet makkelijk. Iedere keer denk je dat iets nooit zal gaan lukken. Het mooie is dat het uiteindelijk toch wel lukt. Het is zo gaaf als alles op zijn plek valt. Wat met Endy heel erg geholpen heeft is het trainen met hartslagmeting. Ik heb een cursus bij Carolien Munsters gevolgd, omdat ik dat stukje trainingsleer enorm interessant vind. Soms lijkt het of een paard een oefening met gemak doet, terwijl het toch blijkt dat het heel veel inspanning kost, maar ook andersom. Endy vond bijvoorbeeld de galop heel zwaar. Door met de hartslagmeter te trainen en schema’s te maken met herstelperiodes is ze veel beter en heel snel veel sterker geworden. Op deze manier kun je veel gerichter trainen, zonder roofbouw op je paard te plegen.”

Springpaarden

Van der Vorm blijft halve dagen werken bij Black Horses, ook als alle dressuurpaarden verkocht zijn. “Het is eerst even afwachten welke paarden verkocht zijn in de veiling. Uiteindelijk gaan ze natuurlijk allemaal weg. Ik blijf mijn collega ruiters helpen met het trainen van de springpaarden. Ons doel daarbij is dat iedere paard door iedereen na te rijden moet zijn. We trainen veel op de basis en op gehoorzaamheid.”

Eigen stal

Samen met haar dochter heeft ze ook een kleinschalige stal. “Zij heeft een paardenopleiding gedaan en ik kon de stal huren waar we nu zitten in Sliedrecht. Voor haar is dit een mooie kans en ik vind het super leuk om het samen met haar te doen. We begonnen met elf stallen, maar hebben nu 19. We hebben pensionstalling, maar richten daarnaast ook paarden en pony’s af. Verder hebben we wat trainingspaarden, geef ik les en fokken we wat.” Van der Vorm reed eerder Prix St. Georges met haar eigen paard Fürst Edition.

Klanten voor

Op de vraag of ze binnenkort nog een keer te zien is in de Grand Prix reageert ze: “Als er klanten komen gaan die natuurlijk voor mijn wedstrijden, maar als ik de kans krijg wil ik zeker nog wel een keer starten. Dat zou ik geweldig vinden. Zo snel heb ik niet weer een paard in de Grand Prix. Deze ervaring neemt niemand me in ieder geval meer af.”

Tekst: Denise Dekens

Bron: De Hoefslag

 

Reacties