Marc-Peter Spahn: ‘Elias 494 is een geschenk voor mij’

Marc-Peter Spahn: ‘Elias 494 is een geschenk voor mij’

Marc Peter Spahn - Elias 494
Marc Peter Spahn - Elias 494 EK Friese Paarden 2018 © DigiShots

Marc-Peter Spahn en KFPS dekhengst Elias 494 wonnen dit weekend de Grand Prix in Exloo met een enorme voorsprong van ruim 6% op de nummer 2. Zij doorbraken tevens de magische 70% met hun score van 70,27% en hadden daarmee ook nog eens de hoogste dagscore te pakken.

Alleen laten

Spahn is erg blij met zijn proef: “Toen ik de ring uit kwam, had ik al een heel goed gevoel. Dit was onze beste proef tot nu toe, iedere keer dat ik hem de ring in rijd maken we weer een stapje erbij. De proef verliep makkelijk, en ik had er weinig werk aan. Dat was ook mijn doel voor deze wedstrijd, want over twee weken starten we internationaal in Hagen. Op de internationale wedstrijden ligt de nadruk nog meer op lengte in de hals, harmonie en vanzelfsprekendheid. Ik wilde nu dus testen hoeveel ik Elias alleen kan laten in de oefeningen.”

Vertrouwen belangrijker

De score had nog hoger uit kunnen vallen, er zaten nog wat kleine foutjes in de proef. “Zelf maakte ik een fout in de wissels om de pas, Elias kwam iets terug na de 11e wissel en daarom heb ik ze zelf afgesloten om miscommunicatie te voorkomen. Vertrouwen in deze oefening vind ik belangrijker dan hem daarin door te pushen. Ook het einde van de zigzag in galop kon vloeiender, hierin liet ik hem misschien iets te veel alleen. Ik was heel blij met de 9 voor één piaffe, daarnaast kregen we veel 8en op de passage en de drafappuyementen.”

Elke dag genieten

Elias 494 is mede dankzij zijn sportprestaties en karakter een gewilde dekhengst.
Spahn vertelt hierover: “Het dekseizoen is nu al even bezig, en het is altijd afwachten hoe zo’n hengst zich dan gedraagt op een eerste buitenwedstrijd. Dit viel 100% mee, van alle dekhengsten die ik heb gereden is hij de meest makkelijke. De combinatie tussen de sport en de dekdienst met hem is top. Sowieso is Elias fantastisch. Hij is niet mijn eigen paard, en het is geweldig dat je zo’n paard tot je beschikking hebt. Ik geniet van elk moment van onze samenwerking, hij is zo’n bijzonder en compleet paard. Daarbij weet ik dat een paard gezond en blij houden het belangrijkste is en dat lukt heel goed.”

Nog een Fries aan kop

Ook in de ZZ-Zwaar ging de overwinning overtuigend naar een Fries. Judith Pietersen en Limited Edition waren met scores van ruim 66% en dik 64% onverslaanbaar en zetten daarmee hun zegereeks in deze klasse voort.

Overige winnaars

In de Prix St. Georges was Nicky Snijder de overduidelijke winnaar met Gameboy STH. Zij kregen 69,27% voor hun proef en stonden daarmee bijna 4% los van de overige concurrentie. Simone Pearce en Millennium deden goede zaken in de Intermediaire I, zij wonnen de proef met ruim 65%.

In de Inter II was Sabine Rueben met Django 358 te sterk voor de rest, zij behaalden 66,40%. De U25 kwam op naam te staan van Annemarth Lieman met Acantho V., zij scoorden 62,89%. Winnaars bij de Young Riders waren Kirsten van der Hauw met LN Tiadette (60,74%) en Maaike ten Hoor met Winder-Don (61,69%).

Tekst: Jolanda de Nekker

Foto: Digishots

Reacties