Marco Boavista: ‘Grand Prix rijden met een Lusitano is extra gaaf’

Marco Boavista: ‘Grand Prix rijden met een Lusitano is extra gaaf’

0 1232
marco boavista davidoff

Marco Boavista zette op de subtopwedstrijd in Voorthuizen een knappe prestatie neer met de 11-jarige Hotline-zoon Davidoff BW. Hij werd derde in de eerste proef en tweede in de tweede proef achter Diederik van Silfhout en Hummer h-s (v Bodinus).

Boavista heeft Davidoff sinds april van vorig jaar onder het zadel. “Het was een van de eerste paarden die ik te rijden kreeg toen ik naar Nederland kwam,” vertelt de Portugese ruiter.

Stal Vreedenburgh

Boavista is werkzaam bij Stal Vreedenburgh van zijn partner Hester Bischot. “Ik heb in mei mijn eerste wedstrijd met Davidoff gereden. We zijn in het Z2 begonnen.”

Omdat de ruin binnenkort wordt aangeboden in de Excellent Dressage Sales hopen Boavista en Bisschot dat hij nog Prix St Georges geklasseerd wordt. Om die reden komt de combinatie zondag nog aan de start van de subtopwedstrijd in Sonnega.

Gevoel was goed

In Voorthuizen werden beide proeven beloond met scores van 64,571 en 64,714 procent. “Het gevoel in de proef was heel goed,” vindt Boavista. “Het kan natuurlijk nog beter, maar het is voor dit paard nog maar het begin op dit niveau. Met losrijden voelde hij al heel fijn aan. In de proef mag vooral de afwerking nog mooier.”

Voordat Boavista de ruin onder het zadel kreeg, reed Bischot hem zelf. “Hij heeft nog niet heel veel wedstrijdervaring,” vertelt zij. “De oefeningen zitten er wel allemaal op. Davidoff is een paard met heel veel lossigheid in zijn bewegen. Hij heeft een mooie draf, met veel zweefmoment, en hij loopt mooi bergop. Hij kan eigenlijk alles, maar heeft vooral veel aanleg voor de verzameling.”

Trovador Raposa BR

Voor Boavista is het doel om in Nederland in de Grand Prix te gaan rijden en dan het liefst met een Lusitano. Hij heeft daarvoor al Bischots ervaren GP-paard Trovador Raposa BR (v Ofensor) overgenomen. “Met een ander paard is het ook leuk om Grand Prix te rijden, maar met een Lusitano is het extra gaaf.”

Voor Bisschot is de weg terug naar de Grand Prix nog wat langer; zij heeft naast een aantal nog jongere paarden de 7-jarige HVT do Penedo, uit een dochter van Trovador, als opvolger van haar toppaard. “Met hem rijd ik in de Lichte Tour, maar hij is uiteraard ook nog wat groen.”

Volgens de amazone zitten er in de training van KWPN-ers en Lusitano’s en PRE’s weliswaar overeenkomsten, maar ook verschillen. “De aanloop naar bepaalde oefeningen pak je anders aan. Lusitano’s zijn makkelijker in de verzameling, terwijl een KWPN-er van nature groter beweegt. Het doel is hetzelfde, maar de manier is wat anders.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Esmee van Gijtenbeek

Reacties