Marc Houtzager: “Ja, we moeten een jaar wachten. Maar dat is voor...

Marc Houtzager: “Ja, we moeten een jaar wachten. Maar dat is voor de paarden geen probleem”

Marc Houtzager

Voor Marc Houtzager en Sterrenhof’s Calimero begon het jaar goed. Net zoals voor menig ruiter had dit het jaar moeten worden waar alles bij elkaar moest komen op de Olympische spelen in Tokio.

Het sportieve hoogtepunt

De trainingen, kwalificatiewedstrijden. Alles waar naartoe is gewerkt de afgelopen periode, kwam abrupt tot een einde met de opkomst van het coronavirus. Zo ook de Olympische Spelen. Het sportieve hoogtepunt voor de ruiters van TeamNL. Zo ook voor Marc Houtzager en zijn Olympiadepaard Sterrenhof’s Calimero. “Een goede beslissing, want we weten niet hoelang dit nog gaat duren” aldus Houtzager. “En het zat er natuurlijk wel aan te komen, dus we waren er al op voorbereid.”

Geen domper

De springruiter vindt het echter geen domper dat de Spelen van 2020, naar 2021 zijn verzet. “Ja, we moeten een jaar wachten. Maar ik denk dat dit voor de paarden geen probleem is en dat is het voor ons ook niet.”

Saamhorigheid

Door het coronavirus zijn niet alleen de Spelen, maar ook de andere wedstrijden, concoursen en toernooien afgelast of ‘op pauze gezet’. Hierdoor is ook het team van Houtzager aan de stal gebonden. Op Stal Houtzager-Kayser is er volgens Houtzager vooral veel saamhorigheid op het moment. “We hebben een goed team en doen nu ook veel klusjes samen.”

Extra maatregelen

Het aantal corona gevallen is in de omgeving Rouveen lang niet hoog als elders in Nederland, maar ook op de stal van Houtzager is iedereen alert. “Wij blijven sowieso zoveel mogelijk thuis en er komen bijna geen mensen op stal. Extra maatregelen zijn niet nodig, maar we zijn allemaal voorzichtig.

Blijf afwisselen

De paarden op Stal Houtzager-Kayser worden dan ook volgens schema doorgereden komende periode. “Al is het wel iets minder intensief omdat er geen concoursen zijn, maar we houden ze in vorm voor als het seizoen weer begint.” Om de trainingen zowel effectief als leuk te houden benadrukt de springruiter dat afwisselend werk nu heel belangrijk is. “Wij hebben een renbaan, dus daar wisselen we het werk mee af. Springen doen we één keer per week afwisselend met parcours springen en kleine simpele oefeningen. Zoals gymnastieklijntjes en balkjes op de grond.”

Iedereen moet zoveel mogelijk thuisblijven

Voor de nabije toekomst hoopt de springruiter vooral dat de situatie allemaal zo snel mogelijk voorbij is. “En dat alles weer snel op gang komt. De concoursen en de handel. Iedereen moet zoveel mogelijk thuisblijven, dan zijn we er ook snel weer vanaf.” Voor zijn mede (wedstrijd)ruiters heeft hij het volgende advies: “Door blijven trainen met de paarden en blijven afwisselen. Dat is belangrijk.”

Tekst: Denise Meijer

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: LGCT

Reacties