Mara ter Velde: “Fellow is eigenlijk in het verkeerde lichaam geboren”

Mara ter Velde: “Fellow is eigenlijk in het verkeerde lichaam geboren”

Mara ter Velde en Fellow. Foto: Privébezit

Een aantal jaar geleden gingen Mara ter Velde en haar moeder een dagje naar Horse Event, vooral om daar te kijken bij een demonstratie van het rijden met dameszadel. In deze demonstratie reed de Friese hengst Fellow (v. Ildert 355) mee, waar Ter Velde een rondje op mocht proefrijden. Inmiddels is de hengst in eigendom van Ter Velde en rijdt ze er mee in het Z1. Maar dat niet alleen, haar Friese paard springt namelijk ook zo over een hindernis van 1.10m!

Bijrijder

“Tijdens die demonstratie zagen we een super mooie Friese hengst, dat was Fellow”, licht ze toe. “De eigenaresse vroeg of ik een rondje op hem wilde rijden, daar zei ik natuurlijk geen nee tegen! Na Horse Event heb ik hem opgezocht op Facebook en ben ik hem gaan volgen. Een tijdje later zocht de eigenaresse van Fellow een bijrijder. Eigenlijk zocht ze iemand van 18+ en dat was ik niet, maar ik ben toch brutaal geweest en uiteindelijk mocht ik hem verzorgen. Ik heb Fellow zeven maanden bijgereden. Het volgende jaar op Horse Event gaf de eigenaresse aan dat hij te koop kwam. Het was nooit de bedoeling om een Fries te kopen, maar mijn ouders en ik kregen het niet over ons hart om hem weg te zien gaan.

Springpaard

Om die reden kwam er in plaats van een bont springpaard, waar Ter Velde eigenlijk wel wat voor voelde, een zwart dressuurpaard op stal. “Toen zijn we vanaf daar aan de slag gegaan. Ik wilde heel graag springen, maar de vorige eigenaresse zei dat Fellow nooit hoger dan 40cm zou kunnen springen. Maar ik heb altijd het gevoel gehad dat hij meer kon. Met kleine stapjes zijn we iedere keer verder gegaan, en nu springen we hindernissen van rond de 1.10m. We zeggen hier wel eens voor de gein dat Fellow eigenlijk in het verkeerde lichaam geboren is, hij vindt springen zó leuk. Als hij een balk of een hindernis ziet liggen of staan dan wordt hij gelijk helemaal heet. Hij is eigenlijk veel meer een spring- dan een dressuurpaard”, vertelt Ter Velde lachend.

Doelen stellen

Binnen 2,5 jaar reden Ter Velde en Fellow samen naar het Z1 dressuur. “Bij zijn oude eigenaresse had hij al M2 gelopen, dus daar had ik wel geluk mee. De B waren we binnen drie wedstrijden door, toen gingen we zo door het L1 heen en zo zijn we eigenlijk doorgegaan. Uiteindelijk had ik het er met mijn instructie over dat we het liefst wilden proberen om in het Z1 te komen. Zij geloofde daar ook wel in, en nu een jaar nadat we dat doel hebben gesteld lopen we in het Z1. Dat vind ik wel super tof! We hebben vorig jaar ook meegedaan aan de Utrechtse Kampioenschappen in het M1, waar we 18e van Utrecht werden. Daar ben ik natuurlijk super blij mee”, vertelt Ter Velde vrolijk.

Mara ter Velde en Fellow tijdens een dressuurtraining. Foto: Privébezit

Allemanspaard

Over haar Friese hengst vertelt de amazone: “Hij is echt een allemanspaardje, iedereen kan met hem wegrijden. Hij is dan ook echt een van de liefste hengsten die ik ken, hij is namelijk heel braaf. Hij merkt het gelijk als er een meisje van 9 op zijn rug zit, dan is hij heel voorzichtig. Als ik er dan vervolgens weer op zit durft hij af en toe wel eens een streek uit te halen.” Dat Ter Velde uiteindelijk toch voor Fellow koos in plaats van voor een bont springpaard, heeft onder andere te maken met zijn karakter. “Hij is echt heel vriendelijk. Hij kan ook zo goed springen voor een Fries, dat ik zo veel hoop in had en er gewoon voor ging. Ik dacht: ‘We zien wel waar we komen’. Dat hij nu dit kan is zeker wel wat meer dan verwacht.”

Leuke afwisseling

Samen met Fellow heeft de amazone al veel uitgeprobeerd. “Hij kende van zijn vorige eigenaresse het rijden met dameszadel al. Daar hebben we samen ook een paar lessen in gehad. Daarnaast hebben we samen een clinic in Working Equitation gevolgd. Het lijkt me leuk om daar verder mee te gaan, om daar ook eens een wedstrijd in te rijden. Ik wil zo veel mogelijk verschillende dingen met hem doen. Zo kan ik ook alle Z-oefeningen bitloos met hem rijden en kan hij ook op neckrope gereden worden.”

Ze vervolgt: “Ons grootste doel is nu het Z1 uitrijden en kijken hoe ver hij dan nog komt, maar ik zou het ook heel leuk vinden om een keer een B-wedstrijd te springen. Dan kunnen we namelijk ook gaan crossen, dat vindt hij hartstikke leuk. Ook gaat mijn moeder menlessen met hem volgen en wil ze daarna mendressuur met hem gaan rijden. Die afwisseling vindt hij leuk, en daardoor vind ik het ook weer heel erg leuk”, sluit Ter Velde af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit Mara ter Velde

Reacties