Manon Claeys: “Glamourella is als een gummybal”

Manon Claeys: “Glamourella is als een gummybal”

Manon Claeys - San Dior
Manon Claeys - San Dior FEI European Championships 2019 © DigiShots

“Ze is één brok energie en heeft drie fantastische gangen,” valt de Belgische para-amazone Manon Claeys met de deur in huis over haar nieuwe aanwinst Hexagons Glamourella (v Totilas).

“Ze heeft heel veel go, maar toch het nuchtere van Rubiquil,” gaat ze verder. “Ik ben ontzettend blij met dit bewegingswonder en kijk ernaar uit om ermee in de ring te verschijnen.”

Stal Hexagon

Sinds een jaar heeft Claeys Stal Hexagon in het Zeeuwse Schore als uitvalsbasis. “Ik ben in een geweldig team terechtgekomen. Ik train ongeveer twee keer per week met Leunus van Lieren en als hij er niet is met Thamar Zweistra of Marijke van der Giesen. Sinds ik bij Leunus train, behalen we hele goede resultaten. Leunus zal mij ook verder met deze nieuwe topper begeleiden. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee.”

De 8-jarige Glamourella werd geboren uit de merrie Wonderella (v Hexagon’s Louisville) en is dus een van de vele beloftevolle paarden uit de Ella-stam. Marijke van der Giesen leidde de merrie op tot ZZ-Licht-niveau. “Er zit veel Grand Prix in die lijn,” vertelt Claeys. “Glamourella is met haar 1,65 meter niet zo groot, maar als ik erop ga is het net een gummybal. Ze heeft heel veel go en expressie en is één blok dynamiek. Als het goed is, maken we volgend jaar ons wedstrijddebuut in Qatar. Daar is ieder jaar een wedstrijd op één van de grootste accommodaties van Doha, waar je op uitnodiging naartoe mag.”

Minder kracht

Voor de amazone is het vooral even wennen dat het bewegingsmechanisme van de 1.82 meter grote San Dior totaal anders is dan dat van Glamourella. “Zij heeft heel veel beweging en knie. Daarnaast heeft mijn rechterkant minder kracht, dus daar moet het paard ook weer aan wennen. Het leuke daaraan is dat we zo goed begeleid worden. We zijn nog volop bezig om een combinatie te worden, maar hier helpt iedereen elkaar. Ik heb heel veel te danken aan Leunus.”

Naast San Dior en haar Totilas-merrie heeft Claeys ook nog de 4-jarige Katarina Sollenburg (Electron x Jazz) onder het zadel. Met deze merrie kwam ze onder meer aan de start van de Pavo Cup. “Ik heb heel veel geloof in haar voor de toekomst. Ze is heel groot en heeft drie goede gangen, maar ze zal ook tijd nodig hebben. Er zit een goede kop op en ze heeft de wil om te gaan. Toch is ze eerlijk, net als mijn andere paarden, wat voor een para-paard natuurlijk heel belangrijk is.”

Eerste keus

Hoewel Claeys hoge verwachtingen heeft van haar jonge paarden, blijft de elfjarige San Dior haar eerste keuze met het oog op de Paralympische Spelen volgend jaar in Tokio. “Maar je weet natuurlijk nooit hoe het loopt. Met San Dior won ik tijdens het Europees Kampioenschap afgelopen zomer de zilveren medaille, net als in 2017. Verder hebben we alle wedstrijden die we reden gewonnen, dus ik mag absoluut niet klagen met hem. Hij heeft mij groot gemaakt als parasporter; het eerste EK-zilver was tijdens ons eerste seizoen samen. Zonder hem had ik nooit gestaan waar ik nu sta.”

Scores omhoog

Vanwege de spelen kom de amazone voorlopig niet uit in de reguliere dressuursport. “Ik wil niet dat San Dior bijvoorbeeld de wissels doet in de proef, want dat wordt in onze grade niet gevraagd. Ik denk dat San Dior nog maar op zestig procent van zijn kunnen loopt. Hij wordt wel eens iets te heet in de proef, en dan laten we nog een steekje vallen. Onze scores zijn nu al heel mooi, maar ze kunnen zeker nog omhoog!”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties