Manon Bakker: “Ik hoop dat ik dit nog heel lang mag blijven...

Manon Bakker: “Ik hoop dat ik dit nog heel lang mag blijven doen”

Manon Bakker en Zillion. Foto: Alysa van Gageldonk

FPG-instructrice Manon Bakker en haar paard Zillion maakten begin maart hun L2 debuut in Laag Soeren. Dit was voor Bakker de eerste keer dat ze op dit niveau startte, maar voor haar paard niet. “Ik had net mijn pony verkocht, en wilde mijzelf voornamelijk in de dressuur verbeteren. Toen heb ik Zillion als leerpaard gekocht”, vertelt ze.

Slordigheid

“Zillion liep superfijn”, steekt de amazone van wal. “Er zaten nog wat slordigheidsfoutjes in, het was nog niet heel spectaculair. We reden twee winstpunten, daar was ik het ook wel mee eens. We hebben gewoon lekker relaxed kunnen rijden. De fouten die ik maakte kan ik echt voor de volgende keer meenemen, dus daar kan ik ook wat mee in de training. We haalden de vierde prijs binnen, dat was natuurlijk ook wel heel leuk.” Ondanks dat haar paard al hoger had gelopen, is Bakker toch in de B gestart. “Ik wilde dat hij weer meer laag en over zijn rug ging lopen. In de B hebben we heel leuk gereden, maar uiteindelijk moet je door.  Ik verwacht ook wel dat we nu weer redelijk gauw naar het M1 zullen gaan.”

Terug naar de basis

“Zillion is een super braaf paard, hij is heel erg relaxed”, vertelt Bakker over haar paard. “Hij kan ook mee op buitenrit aan de lange teugel en we maken ook wel eens een sprongetje voor de afwisseling. Hij is echt een ideaal paard.” Dat Zillion zo relaxed is, was niet altijd het geval. “In het begin moest ik heel erg aan hem wennen omdat hij zo heet was. Hij werd in het management ook heel heet gehouden. Hij was op dat moment echt te fel, maar hij liep toen nog hoger in de sport dus dan wil je dat ook wat meer. Ik wilde hem heel graag terug naar de basis rijden“, aldus de gedreven amazone.

Geen stress

Dat de combinatie weer even terugging naar de basis, heeft nu zijn vruchten afgeworpen. “Je kan hem nu overal instellen qua hoofd-hals houding, zonder dat hij verandert in tempo of in losgelatenheid in de rug. Ik word hierbij begeleid door Eline Koppenol, zij kent Zill vanaf het moment dat ik hem heb. Ook Carlijn Oversteegen begeleidt mij. Zij staan heel erg achter mijn standpunt om hem weer bij de basis op te pakken. Omdat hij nu heel fijn over zijn rug heen loopt kan ik hem ook goed naar de oprichting rijden zonder dat hij gestresst of heet wordt. Dat stukje is er nu redelijk uit, hij krijgt die stress niet meer. Dat vind ik wel heel leuk om te merken”, vertelt ze trots.

Veel plezier

De leerpunten die Bakker uit haar lessen bij Koppenol en Overstegen krijgt, gebruikt ze ook weer in haar eigen lessen op twee FPG-maneges. “Ik geef les op twee verschillende maneges, dus ik heb enorm veel lesklanten. Deze variëren van mensen die niet kunnen praten en die met 3 begeleiders een buitenritje mogen maken, tot ruiters met concentratieproblemen maar die gewoon wedstrijden rijden zoals jij en ik. Dat doe ik nu een klein jaar met heel veel plezier.” De amazone geeft aan eerder in de reguliere paardensport gewerkt te hebben. Toch was dit niet iets voor haar. “Ik miste het sociale contact heel erg, de sport is natuurlijk best individualistisch. Toen ik stage ging lopen op een FPG-manege wist ik wat ik wilde doen.”

Zo optimaal mogelijk

“Ik hoop echt dat ik dit nog heel lang mag blijven doen”, klinkt het enthousiast. “Ik denk dat je hier heel veel van kan leren en dat ik me ook nog echt kan verbreden.” Ze vindt het ook voor het lesgeven belangrijk dat ze zelf actief blijft in de sport. “Als je niet meer weet hoe het voelt kan je het niet meer doorgeven aan je lesklanten. Mijn voornaamste doel is om op een paardvriendelijke manier mijn lessen en mijn eigen ‘rijderij’ zo optimaal mogelijk te maken. Ik wil me dan ook nog graag verbreden op hippisch gebied, maar ook binnen mijn eigen doelgroep van gehandicapte ruiters. Ik zal daarom ook verschilldende cursussen blijven volgen en bij blijven leren om op de hoogte te blijven”, stelt ze vast.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Alysa van Gageldonk

Reacties