Maneges in Shanghai weer op volle kracht door discipline Chinezen

Maneges in Shanghai weer op volle kracht door discipline Chinezen

0 11646

De Nederlandse Martine Wijkhuizen is al vijf jaar bedrijfsleider op een manege in Shanghai. Toen de Corona uitbraak in januari plaats vond was zij niet in Shanghai, maar één van haar Nederlandse instructeurs was wel op het bedrijf.

Nu, ruim drie maanden verder, draait de manege weer volop. Wat vooral te danken is aan de enorme discipline van de Chinezen.

Vijf jaar

“Ik ben nu vijf jaar daar de bedrijfsleider. De eerste drie jaar was ik er lange periodes achter elkaar. Sinds twee jaar zijn die periodes korter en ben ik er zes keer per jaar. Verder regel ik veel vanuit Nederland. In november was ik er voor het laatst”, steekt Wijkhuizen van wal.

Chinees nieuwjaar

“De uitbraak van het coronavirus was rond het Chinese nieuwjaar. Dat is het enige moment dat de mensen daar vakantie hebben. Stallen en maneges liggen in die periode stil. Ook bij ons. Er waren op dat moment maar twee mannen stalpersoneel op het bedrijf aanwezig en de Nederlandse Kelly Verbeem, die daar voor mij werkt. Ze had nog de mogelijkheid om naar huis te vliegen, maar ze wilde graag blijven om voor de 30 paarden te zorgen. Iedereen in China moest verder in quarantaine. We hebben nog wel twee andere instructeurs terug gehaald van hun vakantie, maar die moesten eerst 3 weken in quarantaine op het bedrijf, voordat ze weer iets konden doen binnen de stallen.”

Strikte regels

“Kelly was er heel nuchter onder en heeft alle paarden verzorgd, gelongeerd en wat gereden. Een paar weken geleden mochten de lessen weer doorgaan, maar wel onder strikte regels. Eerst begonnen we met klanten die de paarden kwamen rijden in privélessen. Na drie weken zaten we weer op het normale aantal lessen en gingen de groepslessen ook weer door. De lesklanten dragen nog wel steeds een mondkapje. Verder worden ze getemperatuurd als ze binnen komen bij het bedrijf en moeten ze een logboek bijhouden waaruit blijkt dat ze al in Shanghai waren.”

Discipline

“De Chinezen hebben zoveel discipline en zijn enorm bang voor ziektes. Daarom is het dragen van een mondkapje voor hen bijna natuurlijk. Ze kennen daar ook niet de opgelegde afstand van anderhalve meter die we hier wel van elkaar moeten houden. Toch zijn ze er weer bovenop. Dat is denk ik echt te danken aan hun discipline. Het was daar echt heel erg, maar het is verbazingwekkend hoe snel het nu weer herstelt. Niet alleen de maneges, maar ook de sportscholen, restaurants en alles draait weer in Shanghai. Hetzij met mondkapjes.”

Bron: De Hoefslag

Vergelijkbare artikelen

Reacties