Manege Zonneveld mag rijlessen geven in overdekte buitenbak

Manege Zonneveld mag rijlessen geven in overdekte buitenbak

Manege Zonneveld in Baarn moest vanwege onduidelijkheid, over de status van de rijbak, vanwege corona langer de deuren dicht houden voor lessen. Ze werden dubbel getroffen want er viel ook een boom dwars door het dak.

Voorwaarde

Burgemeester Röell gaf donderdagmiddag het verlossende woord, de rijbak is een buitenaccommodatie. Ook al zit er een dak op. De lessen mogen worden hervat bij de manege. De meeste manegebedrijven zijn sinds woensdag 29 april al weer open voor jeugdruiters tot 18 jaar en sinds maandag voor volwassenen. Paardrijden mag op voorwaarde dat het in de buitenlucht gebeurt en er kan worden voldaan aan de voorwaarden van het RIVM.

Onbegrijpelijk

Jos Zonnevold vond het onbegrijpelijk dat zijn manege de deuren nog gesloten moest houden voor lessen, terwijl de meeste maneges sinds eind april al weer open zijn. Zijn bedrijf heeft de beschikking over een ruime buitenbak, die aan vier kanten open is. De ruiters kunnen bij wijze van spreken de bomen aanraken.  Maar de gemeente Baarn wees het verzoek tot openstelling af. Vanwege het dak dat op regenachtige dagen bescherming biedt aan ruiter en paard, werd de rijbak bestempeld als binnenaccommodatie. De binnen accomodaties moeten dichtblijven tot 1 september.

Teleurgesteld

“Ik zat begin van de week op hun telefoontje te wachten over de beoordeling van de overdekte buitenbak,  maar kreeg een afwijzing per mail. Alle protocollen had ik keurig ingevuld. Ik kreeg niet eens een onderbouwing waarom wij in onze buitenbak geen les mogen geven. Ik was zwaar teleurgesteld. Ze zijn niet eens komen kijken” aldus Zonneveld. De overheid heeft gemeenten de bevoegdheid gegeven individuele afspraken te maken met verenigingen en bedrijven. Manege Zonneveld had een coulante houding van Baarn verwacht. “Gemeenten hebben toch ook de opdracht om het lokale bedrijfsleven te steunen in deze coronatijd.” De KNHS bevestigt dat de regels voor overdekte buitenbakken niet eenduidig zijn. “Gemeenten maken hun eigen afweging”.

Voorzichtig positief

Tot voorzichtige opluchting van de manegehouder, werd hij donderdagmiddag gebeld door burgemeester  Mark Roëll zelf. Met een positieve boodschap: de paardrijlessen mogen toch gaan beginnen. Daarmee is de overdekte buitenbak alsnog aangewezen als buitensport-accomodatie. “Er komen nog voorwaarden onze kant op waaraan we moeten voldoen. Hopelijk vragen ze niet het onmogelijke, maar we zijn voorzichtig positief.‘’

Corona verantwoord paardrijden

Zonneveld heeft een compleet plan klaar hoe op een corona-verantwoorde manier de lessen aan te bieden. Toeschouwers zijn niet welkom en de paarden en pony’s staan vlak voor de lessen opgezadeld klaar. De hele logistiek op het bedrijf is gericht op het kunnen aanhouden van anderhalve meter afstand. Per wanneer de lessen weer kunnen beginnen is nog even onduidelijk. Het kan nog enkele dagen duren voordat de manege de toestemming en de voorwaarden officieel binnen heeft.  Zonneveld draait om dit moment een omzetverlies van 80 procent, maar heeft wel de verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het welzijn van 75 paarden en pony’s.

Tegenvaller

Daarbij kwam maandag nog een extra tegenvaller. Door de wind viel een gezonde boom dwars op het dak van de buitenbak. Een schadepost van 5000 euro. “Ik was aanvankelijk nog zo naïef te denken dat Staatsbosbeheer aansprakelijk zou zijn. Maar het is overmacht. Had ik maar niet een bedrijf aan de rand van het bos moeten hebben, was ongeveer hun antwoord”, legt de manegehouder uit.

Bron: De Stentor

Foto: Remco Veurink

Reacties