Manege woedend om luchtmachtoefeningen

Manege woedend om luchtmachtoefeningen

Een medewerkster van de stoeterij op Landgoed de Peerdegaerdt is vrijdagochtend in Strijen gewond geraakt tijdens een oefening van de luchtmacht. Ze stond naast een paard dat schrok van een laag overvliegende helikopter en wegsprong.

Het meisje kwam onder het rijdier terecht en liep daardoor kneuzingen en schaafwonden op. Ook andere paarden raakten volgens de manegehoudster in paniek. De vrouw spreekt over levensgevaarlijke toestanden en filmde daarom hoe paarden reageren op de oefeningen.

Laagvlieggebied
De luchtmacht gebruikt de Hoeksche Waard als laagvlieggebied om er te oefenen. Toestellen mogen daarom onder de minimale hoogte van 300 meter vliegen; een praktijk die de manege een doorn in het oog is.

Vluchtdieren
De luchtmachthelikopters ”vliegen zo laag dat je de piloot kunt zien zitten. Onze paarden schrikken steeds zich een ongeluk”, klaagde de manegehoudster. ”Paarden zijn vluchtdieren en slaan van angst op hol, met alle gevolgen van dien”.

Aansprakelijk
De manege zegt de luchtmacht aansprakelijk te stellen en bovendien aangifte te doen bij de politie. Vorig jaar sprak de gemeente Strijen zich al uit tegen de vergunning voor het laagvliegen boven de Hoeksche Waard.

Meer klachten
De Koninklijke Luchtmacht erkent dat er over afgelopen vrijdag meer klachten binnen zijn gekomen en zegt de zaak te onderzoeken. Van een ongeval is bij de luchtmacht niets bekend. Een woordvoerder laat weten dat er regels zijn voor het laagvliegen: “De routes lopen zoveel mogelijk om gebouwen heen en de helikopters moeten dieren en mensen zoveel mogelijk vermijden.”

Klik hier voor een filmpje.

 

Hoefslag/Rijnmond

Reacties