Manege in Rosmalen getroffen door vuurwerkgooiers

Manege in Rosmalen getroffen door vuurwerkgooiers

0 930
Manege De Groote Wielen in Rosmalen werd vrijdag getroffen vuurwerkgooiers. Onverwacht werd er vuurwerk afgestoken in de stalgang. Volgens de eigenaren zit er een groepje jongeren achter dat al langere tijd voor overlast zorgt. “Ze beseffen niet welke enorme gevolgen ze kunnen veroorzaken.”

Paniek

Manege eigenaresse Madeleine van Schagen vertelt tegen Omroep Brabant “Een merrie met veulen die net binnen werden gehaald, was helemaal in dikke paniek. De pony’s met de kinderen daarop schoten alle kanten uit. Gelukkig worden de ruiters hier goed opgeleid en bleven ze in het zadel. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren door dit soort domme acties”.

Veel rook

Van Schagen is sinds 2005 eigenaar van de manege samen met haar man Gerrit van den Berg.  “Vanaf het fietspad is om tien over half vijf vuurwerk naar de stallen gegooid. Gelukkig stond de schuifdeur half dicht, dat heeft het waarschijnlijk tegengehouden. Maar er kwam veel rook en kruitlucht binnen gewaaid. De dieren en kinderen waren flink van streek. Je moet er niet aan denken als er vonken hadden rondgevlogen in de stallen. Dan kan de hele manege zomaar afbranden. Ze hebben helemaal niet in de gaten wat ze aanrichten.”

Onverantwoord gedrag

Van Schagen heeft bij de politie melding gedaan van het afgestoken vuurwerk. Ze roept via Facebook mensen op om de omgeving van de manage in de gaten te houden en ‘die jongens aan te spreken op hun onverantwoord gedrag’. Volgens haar is het ‘geklooi’ begonnen in maart, bij aanvang van de coronacrisis.

Gesprek

Ze vervolgt “Toen de lessen buiten werden hervat, sprongen ze geregeld tevoorschijn om de paarden te laten schrikken en stonden ze dat te filmen met hun telefoontjes. Ik heb ze een paar keer aangesproken en geprobeerd de boel te sussen. Het zijn jongens tussen de twaalf en vijftien jaar. Ze vervelen zich. Dat snap ik wel want ik ben zelf ook jong geweest. Maar ze blijven lullig doen en je krijgt meteen een grote mond terug.” Ze graag snel in contact komen met de jongeren en hun ouders. “De toon is al gezet. Het is zo niet meer ontspannen paardrijden. Daarom zoeken we het gesprek want hieraan moet een einde komen.”

Bron: Omroep Brabant

Foto: Shutterstock

Reacties