Mandy Knevel: “Met een wedstrijd als doel train ik gerichter”

Mandy Knevel: “Met een wedstrijd als doel train ik gerichter”

Mandy Knevel rijdt nu bijna vier maanden op de vijfjarige PRE Impetu V. Ondanks dat de schimmel nog erg groen is, gaat het trainen steeds beter. Het gaat de laatste tijd zelfs zo goed dat de amazone besloot om een video in te sturen naar de Hoefslag@Home-wintercompetitie.

Voordat Knevel paarden van anderen bij ging rijden, heeft ze altijd haar eigen paard gehad. “Toen ik ging samenwonen heb ik mijn paard verkocht en ben ik me meer gaan richten op het rijden van paarden van anderen. Onlangs ben ik verhuisd naar de plek waar ik vandaan kwam, via internet ben ik daarna bij Impetu terecht gekomen”.

Kort lopen

De amazone was vanaf het eerste moment weg van de ruin, maar het rijden ging niet gelijk goed. “Net zoals veel Spaanse paarden drukte hij zijn rug naar boven en ging hij heel kort lopen. Hij werd ook een beetje stout, dus toen hebben we een osteopaat en zadelpasser laten komen. Toen zij concludeerden dat het allemaal goed zat ben ik weer fanatiek gaan lessen bij mijn oude instructrice, vanaf toen zijn we echt aan het werk gegaan. Nu loopt hij heel erg fijn”.

Uitdaging

Omdat het rijden zo goed ging, wilde de amazone wel eens weten wat waar ze nu staan. “Ik vond het heel leuk om mee te doen met Hoefslag@Home, het was heel erg uitdagend. Wat zo leuk is aan paardrijden is dat je denkt dat het heel erg goed gaat, maar dat je eenmaal in de proef nog heel veel verbeterpunten tegenkomt”, legt ze lachend uit. “Ik kwam dingen tegen die tijdens het trainen vaak wel goed gaan, maar in de proef veel moeilijker zijn. De feedback was wel erg herkenbaar, hij mag wat meer van achter naar voor gereden worden en wat lengte in de hals krijgen”.

Proefgericht trainen

Ze vervolgt: “Zo’n online wedstrijd is zeker goed om te oefenen, het maakt de stap naar de reguliere wedstrijden wat kleiner. Zelf merk ik heel erg dat als ik niet naar een wedstrijd toe werk, ik zelf maar wat ga trainen. Tijdens een proef moet ik dan opeens op bepaalde punten een overgang maken of de oefening uitvoeren. Tijdens het trainen nemen we de tijd om fouten te herstellen, maar in de ring kan dat natuurlijk niet. Met een wedstrijd als doel train ik gerichter, deze proef werd ik me daar heel erg bewust van”.

De eigenaresse van Impetu richt zich momenteel heel erg op Working Equitation met de ruin. Knevel wil zich de komende tijd meer richten op proefgericht rijden. “Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat ik hem officieel uit ga brengen. Tijdens het trainen is de lengte in de hals een groot aandachtspunt. We zijn bezig om hem wat meer vanuit achteren te activeren, zodat hij wat langer wordt in zijn lijf. Dat hij echt zijn achterbeen gebruikt en vanuit daar actief wordt. Mijn persoonlijke doel is om uiteindelijk het Z in te kunnen, maar dat is nog heel erg ver weg. Impetu is nog hartstikke groen, maar het is wel het plan”.

Kingsley rijlaarzen

Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op een waardebon ter waarde van €1000,- om te besteden aan custom made Kingsley Rijlaarzen. “Mijn laarzen waren helemaal kapot, dus ik heb na zes jaar echt nieuwe aan moeten schaffen. Toch zou het geen kwaad kunnen om een extra paar laarzen erbij te hebben”, legt Knevel uit. “Want met deze laarzen rijd ik momenteel dagelijks in een natte bak. Daarnaast houd ik er van om er chique uit te zien en om laarzen te hebben die blinken en opvallen. Het zou super gaaf zijn om de waardebon te winnen”, sluit ze enthousiast af.

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Privébezit

Reacties