Mandy Jonkers: “Hij schrok van een berg gedumpt afval”

Mandy Jonkers: “Hij schrok van een berg gedumpt afval”

0 709
brand brandweer

Mandy Jonkers uit Enschede was zaterdagmiddag met haar paard Stilton onderweg, toen het dier schrok van gedumpt afval. Het dier gleed van schrik in een sloot en werd daar door de brandweer uit bevrijd. Jonkers kon ternauwernood voorkomen dat ze onder het dier terecht kwam.

Spierpijn

Jonkers beseft dat het allemaal heel anders had kunnen aflopen. Stilton, die ze zelf heeft grootgebracht, graast en loopt lekker in de wei en heeft, afgezien van wat spierpijn, niets aan de val overgehouden. De amazone heeft zelf wat pijn aan haar been, maar is de ergste schrik inmiddels weer te boven.

Gedumpt afval

Jonkers vertelt “Het had allemaal veel erger gekund, maar het had weinig gescheeld of ik had onder de 800 kilo zware Stilton gelegen. Dan was het over en uit geweest.” Samen met haar dochter was Jonkers bezig aan een ontspannen buitenritje. Zelf op de 21-jaar oude ruin en dochter op de pony. “Op de Moorvenweg werd hij ineens onrustig en schrok hij van een berg gedumpt afval in de berm. Toen hij daar om heen wilde lopen gleed hij met een van zijn achterbenen weg. Ik kon nog net op tijd van het paard springen.”

Brandweer

Stilton verdween in de sloot en het lukte hem niet op eigen kracht op het droge te komen. Jonkers belde de brandweer. “Ik was met mijn dochter en die was enorm geschrokken. Verder was er niemand in de buurt. Toen heb ik de brandweer gealarmeerd. Gelukkig hebben zij heel snel gehandeld en echt heel professioneel gezorgd dat Stilton veilig en gezond op de kant kwam.”

Natuur

Ze snapt niet dat mensen zomaar afval in de natuur dumpen. “Breng het gewoon naar de stort”, roept ze op. “Nu schrikt er een paard, maar ook honden kunnen zich verwonden aan de troep. Het is belachelijk dat mensen dit zomaar in de natuur achter durven te laten.”

Rijden

De ruin maakt het goed en heeft zaterdagnacht wat pijnstillers gehad om rustig de nacht door te komen. “Hij moet in beweging blijven dus we gaan gewoon weer lekker met hem rijden. Of ik angst heb? Nee hoor, als je aan paardrijden doet, val je er wel eens af, dat hoort erbij. Maar deze val was niet nodig geweest. Dat maakt me wel boos.”

Bron: AD

Reacties