Mandy Grootegoed: “Hier in Saoedi Arabië rijden ze allemaal als kamikaze”

Mandy Grootegoed: “Hier in Saoedi Arabië rijden ze allemaal als kamikaze”

0 7660
Quasimodo van HRH Prinsessen Watfa Al-Saoud.

Mandy Grootegoed verblijft op dit moment in Saoedie Arabië, waar ze onder andere het paard van prinses Watfa Al-Saoud uitbrengt op het Riyadh CSI5*-concours. Dat ze als vrouw mee mag rijden op dit concours was tot vorig jaar zeker niet vanzelfsprekend, 2020 is pas het tweede jaar dat vrouwelijke deelnemers ook zijn toegestaan op wedstrijden.

Vanuit het 26-graden warme Saoedi Arabië vertelt ze over waarom ze helemaal aan de andere kant van de wereld zit: “Ik heb een klant hier, Abura. De laatste vier jaar heb ik altijd wel paarden van hem gehad om te rijden. Nadat ik de paarden weer heb gereden vertrekken ze weer naar Saoedi. Vorig jaar was het het eerste concours dat vrouwen mee mochten rijden, vandaar dat ik was uitgenodigd om mee te doen aan de competitie en zodat ik nog een aantal vrouwen kon trainen. Dat is mij toen heel goed bevallen, ik heb er veel mensen door leren kennen en veel connecties aan overgehouden”.

Begeleiden

Over haar dagelijkse bezigheden vertelt de amazone: “In feburari vloog ik met een aantal klanten naar Abu Dhabi om ze daar te begeleiden op de concoursen. In de zomerperiode staan ze bij mij zodat ik ze kan trainen. Meestal komen de eigenaren dan langs zodat we ze samen kunnen rijden, maar dat kon dit jaar helaas niet vanwege de coronamaatregelen. Ik heb de paarden zelf gereden en in de loop van de tijd zijn ze één voor één weer terug deze kant op vertrokken. En nu ben ik hier heengegaan om ze nog een beetje te rijden en te begeleiden”.

Prinses

Op dit moment rijdt Grootegoed een van de paarden van prinses Watfa Al-Saoud.  Quasimodo is het tweede paard wat ze uitbrengt voor de prinses. “Zij heeft hem zelf nu ongeveer twee maanden op stal, het paard komt zelf uit Denemarken. De wedstrijden gaan tot nu toe erg goed. Vorige week behaalden we twee vierde plekken en vanmorgen werden ze zevende, dus daar ben ik wel tevreden over”. Het tweede paard wat de amazone momenteel uitbrengt is een 5*-paard. De Calvaro-nakomeling is in eigendom Saeed Aboura. “Vorig jaar heeft Saeed hem zelf gereden, dit jaar mag ik hem rijden om te kijken hoe dat gaat”.

Ze vervolgt: “Dit paard komt na dit concours naar Nederland toe zodat ik hem voorlopig kan rijden. Daarna gaan we zien wat het verdere plan wordt. Misschien gaat hij terug om verder opgeleid te worden, misschien wordt hij ook wel gekocht. Dat weten we nog niet”.

Trainingen

De komende weken hoopt de amazone op deze manier door te kunnen gaan met het begeleiden van combinaties. “Zeker omdat de wedstrijden in Nederland nog even stil liggen, denk ik dat ik in januari weer terug ga om trainingen te geven. Thuis kunnen we toch geen concours rijden en er staan voornamelijk jonge paarden op stal die gewoon doorgetraind worden. Hierdoor kan kan ik er wel een weekje tussenuit om trainingen te geven”.

Corona-maatregelen

Ook in Saoedie zijn er strikte coronamaatregelen. “Ik heb regelmatig een coronatest die ik ook verplicht moet doen. Verder hebben we overal mondkapjes op; bij het buffet, de prijsuitreiking en in de stallen. Onder elkaar houden we wel wat afstand en op de tribunes zijn ook veel stoelen afgeplakt zodat je niet te dicht op elkaar zit. Ook mogen er per deelnemer maar drie mensen mee naar binnen. Het is niet zo streng als in Nederland, want de restaurants en alles zijn nog wel open, maar er wordt zeker wel rekening mee gehouden”.

Dit weekend komt Grootegoed nog een aantal keer aan de start in de Small-Tour. “Ik ken het paard wel, maar ik heb geen idee of ik er überhaupt mee geplaatst kan worden. We proberen om nul te rijden. Het is zeker geen snel paard en ze rijden hier allemaal als kamikaze”, lacht de amazone. “Het moet allemaal hard, heel hard. Dus we focussen ons gewoon op een foutloos rondje en dan zien we wel hoe het gaat”.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Reacties