Maike Daamen debuteert op Prix St. George: “Ik sta er toch maar...

Maike Daamen debuteert op Prix St. George: “Ik sta er toch maar op dit niveau!”

Maike Daamen - Dorradino

September vorig jaar heeft Maike Daamen genoeg punten bij elkaar gereden in het ZZ-Zwaar om met haar spring gefokte Dorradino te starten in de Prix St. George. Afgelopen maandag was het zo ver en mocht Daamen eindelijk haar slipjas aan voor het langverwachte debuut van deze bijzondere combinatie.

Spring gefokt

Daamen heeft Dorradino als 3,5-jarige gekocht met als voornamelijk doel om hem uit te brengen in de springsport. De ruin werd op dat moment vooral dressuurmatig gereden, omdat de amazone van mening is dat een dressuurachtergrond belangrijk is voor bij het springen. Onder begeleiding van trainster Mascha van Esch zijn de twee echter uitgegroeid tot volwaardig dressuurcombinatie met afgelopen maandag hun debuut in de Prix St. George.

Bij de echte ruiters

De amazone kijkt, ondanks dat er net geen winstpunt werd behaald, met een heel goed gevoel terug op afgelopen maandag. “Ik moet af en toe wat meer vertrouwen in mezelf hebben en met trots rijden, dat wel. Ik sta er toch maar op dit niveau. Bij de ‘echte ruiters’ waar ik vroeger zo tegenop keek.”

Grijze zones

De combinatie behaalde echter net geen winstpunt na hun eerste start in het klassement. “In het ZZ-Zwaar heb je nog grijze zones. In de Prix St. Georges telt alles mee, dus kan je het kleinste foutje en hapering niet meer permitteren.” Daamen benadrukt dat je dit soort momenten vooral moet koesteren. “Het was echt wel even een momentje, voor het eerst de slipjas aan. Ik had nooit gedacht dit ooit te kunnen en mogen rijden.”

Paard van goud

Wat de prestatie extra bijzonder maakt is dat Dorradino (v. Warrant) uit een indrukwekkende springlijn komt. De amazone vertelt dan ook dat het de 1. 80m hoge ruin zeker niet komt aanwaaien. “Hij is wat neerwaarts gebouwd en moet tien keer zo hard voor werken om iedere pas gedragen op de achterhand te blijven. Normaal stijgt een paard op, als het ware. Dat heeft hij zeker niet vanzelf en moet er zijn uiterste best voor doen. Maar hij wil altijd voor je werken en heeft topkarakter. Dorradino is gewoon een paard van goud!”

Puzzelstukjes

In september wilde Daamen vooral ‘een keer starten in de Prix St. George en het daarbij laten’. Een doel wat ze na afgelopen maandag wederom naar boven heeft bijgesteld. “Hij heeft zich in de laatste drie maanden weer verbeterd en ik voel dat er nog veel meer inzit dan ik toen dacht. Het is voor ons allebei allemaal nieuw en dan duurt het soms iets langer voordat de puzzelstukjes in elkaar vallen.”

Rentree Mascha van Es

Voor nu lijkt het de amazone leuk om een klasse boven haar instructrice uit te komen. Trainster Mascha van Es brak tien jaar geleden haar rug en heeft hierdoor moeten stoppen bij de Prix St. George. Inmiddels is de instructrice weer hard aan de weg aan het timmeren en hoopt ze dit jaar haar rentree te maken.

Jonge opvolgers

“Maar ik wil Dorradino daarna waarschijnlijk wel echt gaan verkopen. Dan kan ik iemand heel blij maken met een echte schoolmaster. Ik heb immers ook nog twee jonkies staan als opvolger.” Met een van de jongere paarden is Daamen inmiddels begonnen met trainen, de ander geniet nog van zijn tijd op de wei.
“Drie paarden naast mijn eigen bedrijf is gewoon niet te combineren, maar de tweede wil ik van de zomer toch wel echt zadelmak laten maken.

 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan/Tekst: Denise Meijer

Reacties